Фотовиставка “Війна – очима фронтового кореспондента”

     7 травня 2015 року у замковій галереї відкрилася фотовиставка «Війна – очима фронтового фотографа» (автор ідеї – завідувач відділу А. Волошина та новітньої історії Іван Орос). Тут представлені фотознімки фотокора 4-го Українського фронту Франциска Івановича Сем'яннікова (30 серпня 1914–4 червня 1986). 
                   
    У 2015 році відзначається 70-річчя закінчення Другої світової війни та перемоги над нацизмом і фашизмом.
   У 1984 році Закарпатський краєзнавчий музей придбав фотокореспондента газети 4-го Українського фронту «Сталинское знамя» Франциска Івановича Сем'яннікова понад 150 оригінальних фотознімків часів Другої світової війни, що стосуються періоду визволення Закарпаття та перших місяців після возз’єднання краю з Україною,
     Автор фотознімків – учасник визволення Закарпаття в жовтні 1944 року. Він – безпосередній свідок відзнятих подій, бойових операцій під час подолання Карпатських хребтів і перевалів, просування армії містами і селами краю. Крім подій на фронті війни, він подає життя і побут воїнів, короткі хвилини перепочинку та дозвілля.
     Автор залишив нам історичні знімки спорудження і відлиття монументів полеглим воїнам на Пагорбі Слави в Ужгороді та містах Берегово і Свалява.
     Пропоновані світлини демонструються вперше.
     Сем'янніков Франциск Іванович народився в серпні 1914 року в селі Калла на Дону Ростовської області (Росія). До 10 років навчався і проживав на Кубані. В 1939 році закінчив Інститут кінематографії в Москві. До початку війни працював кінооператором на кіностудіях «Білорусьфільм» та «Грузіяфільм». Усі роки війни перебував на фронті. Влітку 1944 року був призначений фотокореспондентом газети політуправління 4-го Українського фронту «Сталинское знамя», лейтенант у відставці.
     Після війни був кінооператором на кіностудіях ім. Довженка та «Центрнаучфильм», член Спілки кінематографістів СРСР. Знімав художні кінофільми «Загибель ескадри», «Ярость», «З днем народження», «Гуцульські закарпатські танці». Автор багатьох науково-популярних фільмів.
     Нагороджений багатьма бойовими і трудовими орденами і медалями. Помер у 1986 р. у Києві.