Графиня КРІСТІНА ЧАКІ

Krisztina Csáky - Крістіна Чакі

      Графиня Крістіна Чакі народилася 4 листопада 1654 року у Спішському замку (нині – Словаччина) у родині державного судді, наджупана Спішської жупи Іштвана Чакі та баронеси Моргіти Лауньої.

     Надзвичайно вродлива і багата, будучи двічі вдовою, графиня взяла шлюб із графом Міклошом Берчені у 1695 році. Своїм родинним гніздом подружжя обрало Ужгородський замок, який перетворило на великосвітський центр культурного й політичного життя краю кінця XVII – початку XVIII ст.

     Нащадки шанували Крістіну Чакі не тільки за її вроду та багатство, але і за скромну вдачу та світлий розум. Ця жінка стала істинним ідеалом для відомих жінок Угорщини.

     Коли Міклош Берчені, після поразки визвольної війни 1711 року, обрав долю вигнанця й опинився в далекій Туреччині, Крістіна, залишивши усе своє багатство на Батьківщині, розділила з чоловіком нелегке життя на чужині.

     Крістіна Чакі померла 25 квітня 1723 року в м. Родошто (нині – Текірдаг, Туреччина). Її прах було перевезено, і перезахоронено, у соборі Святої Єлизавети у м. Кошице (нині – Словаччина) у 1906 році.