Ніч в Ужгородському замку

   20 травня 2017 року в Ужгородському замку відбулася акція «Ніч в Ужгородському замку», що показала  новий і взірцевий для Закарпаття формат культурно-мистецьких і навіть світських заходів.

   Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького у рамках європейської ночі музеїв запросив гостей на свято, котре поєднувало культурно-пізнавальну мету з мистецьким концертом та навіть раутом. Програма була складена досконало – за участі найкращих творчих колективів міста та занурювала в атмосферу старовини, таємничості та високого мистецтва.

   Гостей зустрічали ведучі Ночі – граф Міклош Берчені з дружиною Крістіною Чакі. Саме за часів їхнього володіння (наприкінці XVII століття) Ужгородський замок набув сьогоднішнього вигляду та став культурним осередком. «Графське подружжя» радо і навіть з гумором ділилося і даними з минувшини замку, так і романтичною історією свого життя і шлюбу.

   Основним же пунктом програми Ночі був концерт неперевершеного Академічного камерного хору «Cantus». І де ж, як не в замку, найкраще звучати їхнім неземним голосам, котрі виконують найкращу музику старовини і сучасності? Славетний колектив, улюбленець як ужгородців, так і європейців, не зрадив своїм принципам і знову, вже вкотре, здивував і вразив, подарувавши прем’єри з нової програми із творів сучасних європейських композиторів, котрі, попри те, що творять сьогодні, схоже, пишуть музику, котра залишиться у віках. В отаку позачасовість і занурив гостей свята неймовірний колектив.

   А інше мистецтво дарували танцівники. Студія сучасного танцю «Бліц» здивувала як номерами в народних костюмах, які були звернені до етніки, так і композиціями, котрі приносили перемоги на світових конкурсах. І, знову ж таки, вкотре довели якнайвищий рівень колективу, цілком органічно вписавшись у концепцію програми та її «позачасовий» настрій.

   Родзинкою Ночі музеїв у всьому світі є показ рідкісних експонатів, котрі зазвичай малодоступні відвідувачам. Тож Закарпатський краєзнавчий продемонстрував артефакт, котрий перебуває у фондах музею і дивує своєю особливістю – це відбиток риби в магматичній породі, якому аж… 7 мільйонів років і котрий доводить, що свого часу на території Ужгорода таки було море…

   Окрім згаданих елементів програми, гостей чарували і інші принади Ночі в Ужгородському замку, а феєричним фіналом став виступ так само надзвичайних ужгородців – першого і найкращого театру вогню Fire Life. Вони, без перебільшення, запалили цю ніч, утім, без жодної загрози замку, але під бурхливі овації вражених гостей.

   Свято в Ужгородському замку не просто вдалося, виконавши поставлену меті: запросити людей в головний музей краю та вразити їх атмосферою і шоу. Ніч в Ужгородському замку задала новий стандарт культурно-мистецьким акціям на Закарпатті. Як це було – у світлинах.