Свято радості й надії

Уже традиційно, вчетверте, 1 червня в Ужгородському замку відзначено Міжнародний день захисту дітей – свято радості й надії.

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Вперше це свято відзначили у 1950 році.

В Україні дитинства відзначається з 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов᾽язана поважати та заохочувати права дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й умови розвитку та належний відпочинок. 

В нинішніх умовах перед Україною постали нові загрозливі виклики у сфері захисту дітей, пов᾽язані з поширенням насильства та бойових дій у східних областях нашої держави.







У пізнавальній та розвиваючій програмі цьогорічного свята взяли участь близько півсотні вихованців дитячих будинків сімейного типу разом з батьками-вихователями з Берегівського, Мукачівського, Рахівського й Хустського районів. На подвір᾽ї замку дітей захоплююче й весело розважали піснями, танцями та іграми актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок. А на фоні вікових стін древнього замку, в рамках соціокультурного проекту «Все Закарпаття читає дітям», відомий письменник Олександр Гаврош ознайомив дітей із легендою про Ужгородський замок. В дарунок хлопчики й дівчатка отримали книгу автора «Легенди Срібної Русі».


Головною подією свята став майстер-клас з виготовлення традиційної закарпатської іграшки. Чудові художні витвори з використанням оригінальних технік та різноманітних матеріалів - тканин, ниток, тіста – під опікою членів обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмили Губаль (голова), Наталії Стегури, Марії Купарь, а також відомих майстринь декоративно-прикладного мистецтва Олесі Рибалко, Йожини Ілліної, Олени Ваш і Тетяни Проць з великим захопленням виготовляли усі діти.


Учасників свята вітали і вручили подарунки заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації В. І. Колесніков, заступник голови обласної ради П. В. Грицик, начальник управління культури В. В. Фролова, начальник управління у справах дітей облдержадміністрації С. С. Якімеліна, директор Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького В. С. Шеба та директор обласного театру ляльок М. Петій.


Цьогорічне свято в музеї – це своєрідне звернення до дорослих, до усього українського суспільства із закликом проявити повне розуміння того, що кожна дитина має повне право на належний захист, розвиток та навчання заради ліпшого майбутнього.