Нові перспективи міжнародної співпраці музею

Нові перспективи міжнародної співпраці музею


      Нинішнього року намітилися інноваційні підходи у вирішенні багатьох питань у практиці роботи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, зокрема, у галузі міжнародного співробітництва. У цьому контексті 29 травня, за резульатами відповідних консультацій, у м. Ніредьгаза (Угорщина), підписано чотирьохсторонню Угоду про співпрацю між Закарпатським обласним краєзнавчим музеєм ім. Т. Легоцького (В. Шеба), Ніредьгазьким комітатським музеєм ім. Андраша Йоша (Т. Реміаш), Східнословацьким музеєм (м. Кошіце, Р. Поллак)  та повітовим музеєм Сату Маре (Румунія, Ф. Поп).

      На офіційній зустрічі був присутній перший заступник мера Ніредьгази др. Атілла Улріх, який позитивно оцінив перспективи поглиблення співпраці регіональних музейних установ чотирьох країн.



     Керівники закладів культури регіонів сусідніх країн були одностайними на прес-конференції, що відбулася після підписання Угоди, у висновках щодо необхідності відходу від ситуативної та переходу до системної співпраці зазначених музейних установ. На таку діяльність спрямовує сторони і зміст укладеної Угоди: проведення спільних науково-дослідницьких розвідок, обмін тематичними виставками та інноваційними презентаційними технологіями, публікація результатів пошуків та досліджень, обмін досвідом роботи, прес-конференції і т. ін.

      Для успішної реалізації положень Угоди передбачається укладення відповідних окремих конкретних договорів, за потребами, між сторонами-партнерами, що будуть невід'ємними складовими підписаного документа.

     Наступна ділова зустріч партнерів відбудеться 10 липня нинішнього року у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького.

Заступник директора музею
М. В. Делеган