Птахи – невід’ємна частинка частинка природи

     Щорічно у перший день другого весняного місяця в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день птахів. Саме 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Основна її мета — привернення уваги людства на проблеми збереження пернатих. У природі все взаємопов’язано і птахи чітко відіграють в ній свою роль. Вони беруть участь у ланцюгах живлення, розповсюджують насіння рослин і дерев, прикрашають наше життя. Всі насолоджуються пташиним співом, та лише одиниці можуть вгадати назву пташки. На жаль, у школах теж мало уваги приділяють вивченню пернатих рідного краю. Саме з просвітницькою метою наукові співробітники сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького разом із педагогами Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру щорічно до Дня птахів організовують науково-освітні заходи для юннатів.

     4 квітня у музеї вони провели захід «Птахи – невід’ємна частинка природи». У внутрішньому дворику Ужгородського замку школярів із Днем птахів привітали Олександр Геревич (директор Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та Михайло Біланич (завідувач сектору природи відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького). Після привітання юннати розділилися на команди для участі у квесті “Пернаті друзі.” Виконуючи цікаві завдання, які підготувала для них Алла Самойлова (завідувач відділу Екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦу), вони демонстрували кмітливість, логіку та спритність, заодно й вивчали птахів Закарпаття. Разом із старшим науковим співробітником Оленою Бучмей учні допомагали птахам знайти своє гніздо. Вони мали можливість доторкнутися до справжніх пташиних гнізд, побачити, які матеріали використовують для будівництва ремез, ластівка сільська, горихвістка чорна, дрізд співочий, зяблик та щиглик. У експозиції “Природа Закарпаття” швидко давали відповіді на питання вікторини, а також по опису розмальовували пташечок. Цікаву виставку книг про птахів підготувала бібліотекар музею Наталія Сачавська. В бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею дітки шукали правильні назви до птахів, які були зображені на малюнках, а на замковому подвір’ї крокували і називали птахів, а також вчилися розпізнавати птахів. Найкраще проявили свої знання юннати з команди «Ластівки», друге місце поділили між собою «Граки» і «Голуби», а третє –«Горобці», «Зяблики» та «Шпаки».

     Після нагородження грамотами юннати мали можливість дізнатися більше про різноманіття птахів Закарпатської області в експозиції «Природа Закарпаття» разом із старшим науковим співробітником сектору природи Русланою Джахман.