Рожева краса в Ужгородському замку

     В середині квітня Ужгород потопає в рожевому цвіті сакури. Подивитись на це диво їдуть тисячі охочих із усіх куточків України. Обов’язковим пунктом для них є й Ужгородський замок. Зазвичай в такий час тут дуже людно. На подвір’ї, в залах – всюди багато туристів. Люди гуляють, фотографуються і просто насолоджуються рожевими сакурами, влаштувавши таке собі Ханамі в парку. Та цьогоріч в Ужгородському замку пусто й тихо: відсутні черги біля каси, а експозиції зачинені. Через карантин музей уже більше місяця не приймає відвідувачів. Квітами японських черешень, що розквітли у замковому парку, милуються музейні котики, білочки та птахи, для яких немає ніяких обмежувальних заходів. Вони живуть тут так, як і жили до карантину й займаються своїми весняними клопотами.







     Сакура – це збірна, садова назва форм, виділених на основі декількох східно-азійських видів вишень, зазвичай із махровими, найчастіше рожевими квітками. На основі дикоростучих вишень створено багато красивих сортів. Перше місце серед них посідає Канзан (Kanzan), відомий також як Hisakura, NewRed, Kirin, Naden. Він згадується під назвою Секйяйма (Sekiyama) з 1681 року. Більшість сакур в Ужгороді належать до сорту Kanzan. Ростуть вони
й на території парку Ужгородського замку. П’ять дерев було висаджено науковими співробітниками музею ще у 80-х роках минулого століття.

     Цінними для селекції ознаками цього сорту є густо-махрові яскраво-рожеві великі (діаметром до 4–5 см) квітки, зібрані по три або п’ять у щиткоподібні суцвіття, що рясно вкривають усі гілки, а також своєрідна крона, яка у розвиненого дерева нагадує бокал для вина. Згодом, через провисання довгих важких гілок у старіших дерев, він перетворюється на парасольку.

«Наймолодша» замкова сакура має плакучу форму. Це сорт Кіку-Шідаре, виділений у Японії на стику 19-20 століть і докладно описаний у 1922 році. Невелике дерево зі звисаючими до землі гілками з кулястими, схожими на хризантеми, повними рожевими квітками, було висаджено в 2009 році. Воно першим розквітає в парку Ужгородського замку. «Чим більше квіток розпустилось цієї весни, тим щасливіше життя чекає людей», – каже японське повір’я. Віримо, що так і буде. Всі, хто мріяв побачити цвіт і вдихнути аромат сакури, обов’язково здійснять своє бажання. А цьогоріч насолоджуємося весняною красою замкового парку онлайн.

Руслана Джахман 
старший науковий співробітник 
сектору природи 
відділу історії та краєзнавства