Пасхальний перфоманс

     30 квітня 2017 року в Ужгородському замку відбувся Пасхальний перфоманс: “Стародавні великодні висвятки в Ужгородському замку” Заслуженого академічного Закарпатського народного хору за участі дитячих творчих колективів (художній керівник - Н.  Й. Петій - Потапчук).

     Старовинні закарпатські народні співанкидвохсотлітньої давності, автентичні танці й традиційні дитячі пасхальні забави заповнили у неділю, 30 квітня, древній Ужгородський замок. З раннього-ранку, ще до початку роботи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, у черзі за квитками до каси зібралися багаточисленні шанувальники культури і музично-вокального мистецтва. Святковий настрій відвідувачам установи культури створили у творчій співпраці з працівниками музею талановиті співаки і музиканти Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, які запросили їх на «Старовинні великодні висвятки в Ужгородському замку». 

     Чудовими закарпатськими мелодіями XIX-XX століть, яким не менше 150-200 років, кращими голосами Закарпаття вітав ужгородців і гостей обласного центру Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Слухачів унікальної святкової програми «перфомансу» порадували твори, які раніше ніколи Закарпатським народним хором не виконувалися, серед них – світські, духовні, фіглярні, ліричні, запальні й задушевні пісні й танці, а ще – в᾽язанки закарпатського фолкльору - усе в гармонійному та неповторному поєднанні. Зазначені музичні твори раніше були просто забуті. Хор захоплююче виконав твори відомих закарпатських композиторів столітньої давності – Василя Талапканича, Іоанна Бокшая, Євгена Фенцика, Івана Сільвая, Олександра Кізими та інших.

     Всі народні пісні та хорові твори, що звучали на захоплюючому святі вокального й музичного-хорового мистецтва в Ужгороодському замку, віднайдено впродовж багатьох років особисто Н. Й. Петій-Потапчук в різних джерелах та приватних колекціях Закарпаття й за його межами.

     Окрасою свята стали народні костюми із фондів краєзнавчого музею, що були уміло використані на «перфомансі» учасниками святкового дійства.

     А відкрив святкове дійство дитячий творчий колектив популярними забавами, що їх полюбляли діти Ужанської долини й інших регіонів Закарпаття більше сотні років тому, які відтворили «Забави» Михайла Рощахівського.

     Великий ентузіаст, митець і талановитий керівник хору Наталія Йосипівна Петій-Потапчук із захопленням констатує, що у фондах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького зберігається багато чудових нот різних старовинних пісень і чимало різних збірок. Їх потрібно виконувати, щоб шанувальники музичного мистецтва почули і раділи цій музиці і співу. Але робота з цими джерелами пісенно-хорового мистецтва ще у перспективі.

     Шквалом аплодисментів супроводжували присутні виступи солістів хору Яни Садварі, Петра Матія, Мирослави Копинець та інших.

     Ініціаторами проведення захопюючого перфомансу «Стародавні великодні виствятки в Ужгородському замку» виступили науковий співробітник музею Ріта Миколаївна Мощак і художній керівник Закарпатського академічного народного хору Наталія Йосипівна Петій-Потапчук. Співорганізатором дійства стала Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

     Попереду – реалізація нових цікавих та оригінальних творчих задумів, що частково будуть здійснені уже в очікуваних програмах Міжнародного дня музею та «Ніч в музеї».

М. В. Делеган, заступник директора
Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. 
Т. Легоцького, голова правління Закарпатської
обласної організації НСКУ