День Музеїв

     14 травня 2017 року в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького (Ужгородський замок) відбулось святкування Міжнародного дня музеїв. 

     В Ужгородському замку було відтворено той період, коли він був осередком світського життя нашого краю.

     Ведучі програми – актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» Карпенко Микола та Пишка Олена, зустрічали відвідувачів в костюмах графа Міклоша Берчені та його дружини Крістіни Чакі –найвидатніших володарів Ужгородського замку періоду кінця XVII - початку XVIIІ століть.

     Вишуканими мелодіями камерного струнного квартету під керівництвом Іштвана Ясницького, які відкривали свято, було створено неперевершену атмосферу, яка передалась всім гостям на весь день.

     Родзинкою програми став пленер відомих закарпатських художників. Впродовж дня на подвір’ї працювали відомі митці Закарпатської організації Національної спілки художників України, зокрема, Б. І. Кузьма, Ф. П. Ерфан, А. М. Ковач, В. В. Вовчок та ін., малюючи Ужгородським замок – відтворюючи на полотнах своє бачення архітектурної пам’ятки XV століття. 

     Відвідувачам припали до душі чимало майстер-класів та виступів талановитої молоді Закарпаття. Ужгородська сержантерія «Ордену Святого Миколая» розважала гостей свята лицарськими поєдинками та знайомила з тонкощами ведення лицарського бою, нюансами обладунку та історією зброї, яка була задіяна в поєдинках. Унікальність «Ордену Святого Миколая» полягає в тому, що він репрезентує саме регіональне середньовіччя – періоду Угорського королівства часів Людовіка Великого (1342-1382), його дочки Марії (1382-1395) та її чоловіка-співправителя, а пізніше й повноправного монарха Угорщини Сигізмунда І Люксембургського, котрий правив до 1437 року.

     Дім історичного танцю й гри «Тартан» представив публіці середньовічні танці та провів цікаві та захоплюючі майстер-класи з середньовічного танцю для відвідувачів. Особливе задоволення від цих занять отримали наймолодші учасники – діти, яких цього дня у стінах древнього замку зібралося чимало. Дівчата «Тартану» познайомили гостей з історією кожного середньовічного танець, підґрунтя його появи та той хвилюючий зміст, який він несе й до нинішнього часу. Адже в середньовіччя чи не найголовнішим способом самовираження для людини був саме танець. Тоді під час свят знайомились, закохувались та знаходили друзів на все життя. 

     Сектор природи відділу краєзнавства провів майстер-клас з виготовлення композицій з сухоцвіття та гербарію. Одночасно цю атракцію було приурочено і до Дня рослин, який відзначають 16 травня. Майстер-клас зібрав чималу аудиторію, адже поряд з рукодільницями було представлено й старовинні гербарії з фондів ЗОКМ ім. Т. Легоцького. Відвідувачі одночасно могли ознайомитись з флорою Закарпаття початку-середини ХХ століття.

     В кінці свята публіці були представлені для огляду роботи відомих художників Закарпаття, які працювали під час пленеру. 

     Усі експозиції краєзнавчого музею, у тому числі й виставка «Корони світу», працювали безкоштовно. А усіх дітей, гостей свята, також безкоштовно частували свіжим морозивом.

     На загальну думку, свято музею в стінах древнього Ужгородського замку, створене для багаточисельних гостей і жителів міста силами працівників Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, вдалося на славу.