Ініційативно й творчо

     30 січня 2019 року відбулося чергове засідання Реставраційної ради музею, на якому обговорено та надано позитивну оцінку роботі з реставрації й консервації, проведену художником-реставратором Романом Мурником з експонатами, що відібрані з фондів музею. Це два експоната з литва - хрест і грубка. Реставрація надасть можливість відвідувачам музею ознайомитись з оновленими предметами мистецтва у запланованій на травень цього року стаціонарній експозиції «Художнє і побутове литво на Закарпатті кінця ХІХ – початку ХХ століть».


     Реставраційною радою музею, згідно з встановленим порядком, на підставі вивчення зовнішнього виду, походження, стану збереженості, проведеного завідувачем сектору реставрації Крістіною Клісою, затверджено «Програму дослідження та проведення консерваційно-реставраційних заходів щодо окремих найбільш пошкоджених експонатів холодної зброї». Предметом обговорення стану збереження, походження та етапів і методів реставрації й консервації були чотири предмети холодної зброї: офіцерська австро-угорська шабля Solingen (зразка 1861); австро-угорська військова шабля зразка 1861, що використовувалася під час I-ї світової війни; шабля гусарська (Угорщина, XVIII століття); тесак артилерійський (саперний, бойовий), великий (початок XX століття).

     До проведення реставрації будуть залучені студенти 2-го курсу Закарпатської академії мистецтв під керівництвом художників-реставраторів Крістіни Кліси та Романа Мурника. Дослідження цих експонатів доручено провідному науковому співробітнику відділу науково-методичної роботи Михайлу Джахману з правом залученням фахівця зі зброї для встановлення автентичності.

     Ініціативна і творча робота Реставраційної ради пройшла під керівництвом заступника директора з наукової роботи музею, голови Реставраційної ради М. В. Делегана.