Пам‘ятаємо!

     День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького вшанував тематичною виставкою «Пам’ять і біль України» в бібліотеці музею.

Фото: "Падіння Берліну" (джерело: Онлайн Історія Війн)

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни. День пам’яті засновано Указом президента України від 17 листопада 2000 року. У 2011 році Верховна Рада України затвердила обов’язкову хвилину мовчання 22 червня та приспущення державного прапору України з чорними стрічками.

В роки війни Україна зазнала чи не найбільших втрат серед усіх радянських республік. Війна забрала життя кожного п’ятого українця. За різними оцінками в Україні загинуло від 8 до 10 млн людей, 2,2 млн чоловік було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Було зруйновано, розбито і спалено понад 700 міст і селищ, близько 300 тис. сіл.

На новоствореній виставці представлені десятки історичних і документальних книг, журнальних і газетних публікацій про війну. Учасники війни у своїх спогадах пишуть про страхіття, які вони пережили.

Величезних жертв в роки Другої світової війни зазнали закарпатці, багато з яких були насильно мобілізовані й відправлені угорською окупаційною владою на фронт. Велика кількість з них назавжди залишилася на полях битв, були покалічені, потрапили в концентраційні табори. Переслідувань і знущань з боку окупаційної влади зазнали мирні жителі Закарпаття, підпільники, насамперед комуністи й партизани. 

У роки угорської окупації страхітливих репресій зазнало й єврейське населення Закарпаття. У 1941 році понад 20 тисяч чоловік вивезено в район Кам’янця Подільського, близько 11 тис. з яких були розстріляні. Весною 1944 року розпочався справжній геноцид проти єврейського населення. Із 112 тисяч чоловік, насильно вивезених в концтабори Освенцім, Дахау, Бухенвальд та інші, було знищено близько 105 тисяч.

Після звільнення Закарпаття Червоною Армією добровольцями на фронт пішли понад 20 тис. молоді, багато з них загинули на полях битв багатьох країн Європи. Близько трьох тисяч закарпатців воювали в складі першого Чехословацького армійського корпусу, визволяли Київ, брали участь у боях на Дуклі і  т. ін.

В Закарпатській землі лежать воїни, які загинули й захоронені на кладовищах багатьох міст і сіл області. Загальні втрати військ 4-го Українського фронту, які діяли на Закарпатті склали 13,5 тисяч чоловік загиблих і 50 тис. поранених із 264 тисяч усього особового складу.

На території області знаходяться 42 військові кладовища і окремі братські могили, в яких поховано 3147 воїнів. Найбільшим військовим кладовищем є Пагорб Слави в Ужгороді, де спочиває 924 воїни. На жаль, нині нерідко спостерігається неналежне, зневажливе ставлення до пам‘яті про героїв і жертви Другої світової війни, що є недопустимим.

В багатьох закарпатських сім’ях період війни залишив гіркі сліди втрат чи на полі ратному, чи в тюремних застінках, концентраційних таборах. Наш обов’язок – пам’ятати кожного, помолитися і запалити свічку пам’яті.

Орос І.І. – зав. відділом історії Карпатської України,
Меморіальної кімнати Музею Президента Карпатської
України Августина Волошина, Меморіального
Комплексу «Красне Поле».