До 75 років від дня смерті президента Карпатської Україна Августина Волошина

     19 липня 2020 року виповнюється 75 років з дня смерті смерті в Бутирській в’язниці у Москві президента Карпатської України Августина Волошина. Його ім‘я стало загальновідомим постатей за роки незалежності України. А. Волошин пройшов шлях від простого вчителя до багаторічного директора Ужгородської чоловічої греко-католицької учительської семінарії, відомого педагога, науковця, журналіста, депутата Чехословацького парламенту, громадського діяча, прем’єра і президента Карпатської України в 1939 р.

Августи́н Іва́нович Воло́шин

     У роки Другої світової війни А. Волошин проживав у Празі і працював в Українському Вільному Університеті. У 1945 році до Праги вступили радянські війська. Зразу ж радянська спецслужба «Смерш» арештувала майже всіх провідних діячів Карпатської України, які проживали у Празі. Одним з перших був арештований Президент Карпатської України А. Волошин. Це сталося 15 травня 1945 року. Літаком його відвезли в Москву і помістили у Лефортову в’язницю. Тут же 22 травня розпочалися допити, які вів слідчий Вайндорф, працівник відділу головного управління контррозвідки «Смерш». Було проведено 8 допитів, які завершилися 20 червня 1945 р.

    Особова справа А. Волошина містить цікаві й маловідомі факти про політичну і громадську діяльність з 20-х років до останніх днів, які він провів на волі. В ув’язненні він перебував 52 дні.

    20 червня 1945 року А. Волошину було оголошено обвинувачення у проведенні ворожої діяльності проти Радянського Союзу. Вперше він звернувся у в’язниці за медичною допомогою 23 травня 1945 року із скаргами на болі у серці, проблеми із диханням та загальну слабкість. З кожним подальшим допитом стан його здоров’я погіршувався.

    Як відомо, А. Волошина не встигли судити. На нього не поширювалася юрисдикція радянських законів. Офіційні документи спецслужб свідчать, що через хворобу 11 липня 1945 року його перевели до лікарні Бутирської в’язниці, де він і помер. У довідці про смерть зазначено: «Ув’язнений Волошин Августин Іванович, 1874 р. народження, який перебував у лікарні з 11 липня 1945 р. з приводу декомпенсованого пороку серця, запалення нирок, хронічного коліту, 19 липня 1945 р. о 15 годині 20 хвилин помер від паралічу серця». Так закінчилося життя президента Карпатської України Августина Волошина.

    У 2002 році в обласному краєзнавчому музеї (в Ужгородському замку), де він навчався в духовній семінарії, а згодом викладав, була відкрита кімната-музей А. Волошина.

    У меморіальному музеї зберігається велика кількість експонатів про останні трагічні дні життя А. Волошина. Першими експонатами музею стали реліквії, які в 1999 р. були передані в Ужгород ФСБ Росії. 15 травня 1945 року вони були вилучені у А. Волошина під час арешту працівниками СМЕРШУ у Празі. Серед них - фотознімки, візитки на кількох мовах, лікарські рецепти, блокнот з особистими записами, лист до знайомого, всього близько двадцяти документів. Більша частина з них представлена в діючій експозиції меморіальної кімнати-музею.

    Впродовж 2017-2019 рр. в музей передані ще ряд цікавих експонатів. У вітрині музею можна побачити рукописну копію архівної слідчої справи під номером Н-17681 на президента Карпатської України А. Волошина, оригінал якої зберігається в архіві ФСБ Росії. Цей важливий документ подарував музею кандидат історичних наук, доцент УжНУ І. М. Чаварга.
Місце поховання А. Волошина досі залишається невідомим. Хоча до відповідних органів Росії зверталися багато разів члени родини, державні і громадські структури, дипломатичні працівники України. Прислані відповіді завжди невтішні.

    За визначну особисту роль в боротьбі за утвердження української державності Указом президента України від 15 березня 2002 року А. Волошину присвоєно посмертно звання Герой України, єдиній особі в історії України, яка не була громадянином України.

    Ім’я славного сина українського народу А. Волошина навічно залишиться в історії українського народу, бо справа, за яку він віддав своє життя була справедлива – побудова Незалежної Української держави.

Орос І.І. – завідувач відділу історії Карпатської України, 
Меморіальної кімнати-музею А. Волошина,
Меморіальний комплекс «Красне поле»