Мексиканська гостя - прикраса клумб Ужгородського замку

    У парку Ужгородського замку розкинулись маленькі  тропічні острівці екзотичної рослини – юки нитчастої, або Філаментоза. Вона належить до роду вічнозелених деревоподібних рослин родини Агавових. Батьківщина юки – посушливі райони Мексики і Центральної Америки. Коли  вона цвіте, то сотні її білих, кремово-зелених, жовтих дзвіночків виглядають дійсно дивовижно. А інші рослини тільки доповнюють її красу.


     Ефектні, величезні суцвіття, мечеподібні листя королеви клумб виглядають в парку незвично. Листя жорстке, довжиною 25-100 см і шириною, як правило, не більше 8 см. Воно зібране в пучок на верхівці стебла або утворює незвичайну розетку біля кореня, покрите нитками. Краї листка - гладкі або зазубрені. Висота розетки може досягати 70 см - 80 см. А квітконос із сотнями кремово-білих квіток, зібраних в суцвіття – від 120 см до 200 см. Саме суцвіття може досягати 60 см. Цвітіння починається в середині літа.  Воно подібне на величезну шапку квітів, піднесену на двометрову висоту. Кожна окрема квітка  досягає 5 см - 8 см, форма – дзвоникоподібна. Краї пелюсток – загострені. При цьому, у рослини досить потужна коренева система, щоб утримувати жорстке високе стебло без підв'язки. Після закінчення цвітіння, суцвіття залишаються декоративними, на них зав'язуються плоди до 8 см. Листя виглядають декоративними цілорічно, мають гарний синьо-зелений відтінок з «сивиною». Чим старша рослина, тим крупніша розетка листя і розкішніше цвітіння. Хоч своїх плодів рослина не підносить, але зате тішить погляд красивими великими квітами у вигляді дзвіночків. Цвітіння юки - справжнє свято, що триває протягом двох-трьох тижнів.

Юка в пісках Мексики, джерело: https://www.britannica.com/place/White-Sands-National-Monument
(це фото приведено для порівняння)
    Юку дуже люблять бджоли, і не лише через пилок, але й через сік, який виділяє рослина. Цей сік, трішки солодкуватий на смак, втамовує бджолину спрагу. Відчути ніжний солодкий аромат юки можна тільки ввечері, адже   вдень він майже непомітний.

    «Дерево щастя» - так охрестили юку. Вважається, що вона несе удачу і благополуччя своїм власникам. Юка - краса, користь і везіння в одній рослині.


     Юка – не лише декоративна рослина, її використовують і в різних галузях промисловості. Так, за не підтвердженою інформацією, перші джинси були зроблені саме з юки, а не з бавовни. Кажуть, що навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя юки.

     Із твердих листків юки отримують міцне технічне волокно, з якого виробляють мотузки, щітки, рибальські знаряддя тощо. На батьківщині рослина - не тільки елемент декору, але і промислова культура. З соку квітів добувають цукор. 

Олена Бучмей, ст. науковий співробітник ЗОКМ ім. Т. Легоцького