Музейна ікона. Ікона «Трьох Святителів». ХVІІІ ст.

Ікона «Трьох Святителів (Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоуста)». ХVІІІ ст.
Дерево, фарба. Розмір 90 х 40 см Передано з Ужгородського
Хрестовоздвиженського греко-католицького Катедрального Собору у 1973 р.

     12 лютого (30 січня за старим стилем) християни східного обряду святкують пам’ять Трьох Святителів. Святі Іоан Златоуст, Василій Великий та Григорій Богослов – найбільш шановані з поміж Святих Отців. Вони багато зробили для розвитку християнства, утвердження догматики Святої Трійці, богослужіння і організації Церкви. Василій Великий та Іоан Златоуст вважаються авторами трьох найпопулярніших літургій. Не випадково після Різдва Христового Церква вшановує пам’ять кожного: 14 січня відзначають Василія Великого, 7 лютого – Григорія Богослова, 9 лютого – Іоана Златоуста, а 12 лютого святкуємо день їх спільної пам'яті – Собор Вселенських учителів і святителів. У слов’янському світі це свято з’явилося у церковному календарі у ХІV ст. Відповідно з цього часу почали писати ікони Трьох Святителів та посвячувати храми, хоч перші мозаїчні зображення Отців Церкви, які збереглися до наших днів, знаходяться у Софії Київській (ХІ-ХІІ ст.).

    Свято виникло внаслідок суперечкок, через сімсот років після смерті святителів. Суперечка полягала в тому, хто ж із них зробив більший внесок, а отже має вважатися головним серед святителів. Врешті, за церковними переказами, у 1084 р. митрополиту Євхаїтському Іоану наснився сон, у якому всі святі отці Григорій, Іоан та Василій з'явилися йому. Вони сказали, що нема між них "ні першого, ні другого" і наказали з'єднати в одному дні пам'ять про всіх трьох. 

    Ікона виставлена для огляду відвідувачам у експозиції «З історії духовної культури Закарпаття ХVІІ – початку ХХ ст.» у залі «Каплиця Трьох Святителів». Це свято історично тісно пов'язане з Ужгородським замком, у якому довгий час діяла Ужгородська духовна семінарія (1778 – 1944).

    У 1857 р. єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Василь Попович (1796 – 1864) у честь того, що він був амністований цісарем Францом Йосипом за підтримку революції у 1848 – 49 рр., видав наказ облаштувати каплицю у колишньому лицарському залі Ужгородського замку, пізніше –  спальні семінаристів.

    Каплицю висвятили 11 лютого 1858 р. на честь покровителів семінарії Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоуста. З цього часу семінаристи мали можливість відвідувати щоденні ранішні та вечірні богослужіння у каплиці і тільки по неділях та святах ходили на службу до Катедрального собору. У наш час протягом багатьох років 12 лютого у каплиці Трьох Святителів традиційно відбувається святкова Архієрейська Служба.

Михайло Джахман, Лариса Ганусинець -
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи