День Пам’яті Героїв Небесної Сотні в експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького

    20 лютого 2022 – День пам’яті Героїв Небесної Сотні, що відзначається в Україні вже восьмий рік поспіль. В музеї була відкрита для відвідувачів постійно-діюча експозиція «Коли гримлять гармати, музи мовчать». Для відвідувачів музею представлені унікальні експонати учасників Революції Гідності, Євромайдану, бойових діях на Сході України – АТО і ООС. В хронологічній послідовності представлені історичні фотознімки тих буремних днів Євромайдану, особисті речі, бойове спорядження, виготовлене власноруч, українські пам’ятні і бойові прапори, зразки зброї, кухонне спорядження, тощо.

    Пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні в експозиції музею пом’януто запаленням лампадок і покладанням квітів.

    Герої Небесної Сотні та історія Революції Гідності вже стали частиною української ідентичності, живою пам’яттю про те, що ми є вільними людьми, які готові боротися за свободу та свій цивілізований вибір. Цими дня українці вшановують пам'ять як Героїв Небесної Сотні так і загиблих у боях неподалік Дебальцево рівно через рік у лютому 2015 р. 

    До 20 лютого 2014 р. в центрі Києва загинуло 107 протестувальників, більше тисячі дістали поранення, кількасот були арештовані та піддані тортурам, десятки зникли безвісті.

    В цей день до музею прийшли учасники Євромайдану, побратими Героїв Небесної Сотні, учасники бойових дій на Сході України з родинами. Оглянули експонати, прослухали екскурсію, ділилися враженнями про тривожні події сьогодення. Деякі експонати представлені в музеї, нагадали їм про ті дні протистояння з «беркутівцями», своїх бойових побратимів.

    Події Євромайдану навіки закарбувалися в серцях, душах та історії нашої Батьківщини, єдиної неподільної соборної України. Ми повинні пам’ятати і шанувати Героїв Небесної Сотні, які загинули за свободу всіх наступних поколінь, за Європейський вибір нашої держави.

    Ознайомилися з експозицією учасники бойових дій АТО, воїни, що брали участь у боях під Дебальцевим в 2015 р. Ділилися спогадами про ці тривожні дні і своїх бойових побратимів.

    Відвідувачі музею дякували музейним працівникам за цікаві експонати, за збережену пам'ять та можливість ознайомитися з бойовими реліквіями в стінах діючої експозиції.

    Події Революції Гідності навіки закарбувалися в наших серцях. 

Вічна пам’ять загиблим.

Орос І. І. провідний 
співробітник відділу
Карпатської України