Відкрита лекція «Олександр Грабар – ужгородець, знавець птахів Закарпаття»

     Святкування Дня Ужгорода – це чудова нагода згадувати людей, які проживали, працювали й розвивали місто. З цією метою старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Руслана Джахман 13 вересня прочитала лекцію «Олександр Грабар – ужгородець,   знавець птахів Закарпаття».


     Відомий орнітолог і перший завідувач відділу природи в музеї  народився 17 серпня 1883 року в Будапешті, але через деякий час його сім’я переїхала до Ужгорода і проживала на вул. Ракоці (зараз вул. А. Волошина). Тут він навчався в Ужгородській католицькій гімназії ім. Другетів, згодом продовжив навчання в Будапештському університеті. Після  закінчення університету йому пропонують роботу в Національному музеї, але любов до рідного міста змушує молодого фахівця повернутися додому. З 1911 року і до кінця життя   він живе і працює в Ужгороді. До 1944 року – вчителем в Ужгородській гімназії, а з 1945 р. і до смерті (помер 30 червня 1959 р.) – на посаді завідувача відділу природи Закарпатського краєзнавчого музею. 
     Крім наукових праць та картин, видатний орнітолог залишив після себе унікальну колекцію чучел денних хижих птахів та сов (близько 250 експонатів). Більша частина  зберігається в Зоологічному музеї УжНУ. 
    На захід завітали студенти біологічного факультету УжНУ. Молодь з цікавістю прослухала біографію Олександра Грабаря та ознайомилася з надрукованою спадщиною вченого. Студенти мали можливість побачити  найбільш цитовану  орнітологами   роботу “Птаство Підкарпатської Русі”, яка була надрукована  в 1931 році у декількох номерах журналу “Подкарпатська Русь”.