Берчені-фест в Ужгородському замку

     У неділю, 22 вересня, в Ужгородському замку відбувся колоритний Берчені-фест. Погода видалась чудовою. На один день тут ожила епоха середньовіччя, коли замком володів граф Міклош Берчені – колишній губернатор комітату Унг. До речі, саме у той період історії (кінець XVII – початок ХVIII століть) фортеця та палац у ній набули чи найбільшого розквіту.


     Співорганізаторами фестивалю є громадська організація «Про Культура Субкарпатіка», Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького та Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді.

     Одразу при вході у замок гостей вітали переодягнені у середньовічні костюми кавалери і дами. Насамперед перед присутніми виступили сам граф Міклош Берчені та його дружина Крістіна Чакі (переодягнені актори, які блискуче зіграли свої ролі). Адже саме тут, у стінах цього замку, в 1695 році відбулося розкішне весілля молодих аристократів. Так само, як і тоді, на замковому подвір’ї було багато гостей та веселого настрою.

     Свято урочисто відкрила Ілдіка Орос – ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца ІІ Ракоці, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. Привітавши гостей, вона стисло розповіла їм про графа Міклоша Берчені та про його боротьбу за свободу свого народу. Також вона повідомила, що це вже втретє вдалося провести такий фестиваль та віддати шану видатному краянину. Привітав гостей фестивалю і Генеральний консул Угорщини Йожеф Бугайла. На святі також були присутні: директор краєзнавчого музею Василь Шеба, депутати Закарпатської обласної ради й інші поважні гості.

     Впродовж фестивалю, відвідувачів чекали колоритні дійства у костюмах XVII століття, а також запальні виступи національних угорських ансамблів. На спеціально спорудженій сцені ожили знамениті історичні персонажі. Тим часом на подвір’ї замку розташувались палатки, де проводили цікаві безкоштовні майстер класи для дітей та юнацтва. Малечу вчили ліпити з глини, вишивати, малювати, плести кошики та іншим народним ремеслам Закарпаття.

     Гості святкового заходу мали змогу покататися на конях та справжній кареті з кучером, сфотографуватися з графом та графинею, лицарями та воїнами XVII століття, кавалерами і дамами графського двору.

     Завершальним акордом музичної програми став виступ відомого угорського колективу Bagossy Brothers Company. Культурну програму завершило захоплююче вогняне шоу ужгородського Fire Life.