ПЕЙЗАЖІ УЖГОРОДА ІВАНА БУЧМЕЯ

    Ужгород відзначає черговий День народження. Кожен по-своєму  виражає любов до рідного міста: хтось – віршами, хтось оспівує в піснях, фотографує чи малює. Тисячолітньому місту над Ужем присвячена і виставка картин молодого ужгородця  Івана Бучмея, яка відкрилася в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького 23 вересня.


    Іван Бучмей народився 10 липня 1990 року в Ужгороді, навчався в Ужгородській ЗОШ №12. Малювати любив із дитинства, тому паралельно навчався в Ужгородській школі мистецтв. Тут його незвичний творчий підхід  у роботах  запримітила досвідчений педагог, викладач Емма Левадська. Вона завжди  наполягала, щоб її учень приймав участь у виставках та конкурсах. І недарма: роботи Івана неодноразово перемагали і займали призові місця як в Україні, так і за кордоном.


    Дитяче хобі переросло в  професію. У 2010 році він закінчує коледж, а в 2012 – Закарпатський художній інститут і починає працювати в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая. Майже кожен день проводить серед   полотен відомих класиків художнього мистецтва, вивчає їх, розповідає про них під час екскурсій відвідувачам музею і продовжує малювати. У 2012 році вийшла  книжка Кобаля В. В. «Славну вісточку почуйте», а в 2013 р. –«Нерозлучні подруги Мея і Мія» (автор Марія Раді). Художні ілюстрації до них виконав Іван Бучмей. У 2013,  2015, 2017 роках брав участь у обласних виставках, присвячених Дню художника.


    Цьогоріч Ужгород, як і весь світ, переживає пандемію, пов’язану з COVID-19. Карантин по-різному вплинув на життя людей: хтось займався саморозвитком, довершував  відкладені справи, дехто освоїв нову професію, хобі, а творчі люди здійснювали й реалізовували свої задуми. Саме в цей час в молодого художника з’явилася ідея замалювати різні куточки міста під час карантину. На його роботах зображені і впізнавані в місті об’єкти: річка Уж, набережна Незалежності, кар’єр на Радванці, озеро «Кірпічка» і куточки дворів звичайних багатоповерхівок, які не відзначаються такою популярністю в художників, як історичні центральні вулиці чи архітектура. На картинах багато зеленого кольору, є тут і рожеві  сакури, які цвіли у квітні на безлюдних вулицях Ужгорода.  


    Вже через декілька днів  природа змінить декорації на жовто-червоні відтінки, а потім місто стане сірим і пригніченим. Замальовані пейзажі будуть нагадувати нам про весняну зелень, про квітучі сакури, які, сподіваємось,  наступного року обов’язково побачать натовпи туристів під своїми гілками. Загалом   представлено  23 роботи, виконаних олійними фарбами. Виставка знаходиться у галереї  Ужгородського замку на першому поверсі.   
 
Руслана Джахман, старший науковий співробітник
сектору природи відділу історії та краєзнавства музею.