ПІДСУМКОВЕ ЗАСІДАННЯ РЕСТАВРАЦІЙНОЇ РАДИ ЗА 2020 РІК.

    18 грудня 2020 року відбулося заключне засідання Реставраційної ради музею, на якому підведено підсумки реставраційних і консерваційних робіт, участь сектору реставрації у наукових дослідженнях та в оформленні експозицій та виставок, які були створені або доповнені у 2020 році, а також обговорено план на наступний 2021 рік.


    Радою позитивно оцінено роботи з реставрації та консервації 812 предметів музею, з яких визначальними для утворення нових та поповнення діючих експозицій є понад 600 предметів, в тому числі вироби з чорного та прикраси з кольорового металу, бронза, скло, кераміка, зброя.

    Протягом року за активної участі реставраторів музею були оформлені експозиція «Артефакти середньовічної замкової церкви» та повністю оновлено експозицію яка присв’ячена видатному історику, археологу, письменнику, етнографу і засновнику музейної справи Т. Легоцькому.


    За програмами проведення консерваційно-реставраційних заходів, спрямованих на збереження музейних предметів, якими є пам’ятки археології Бронзового віку латенської культури (метал чорний, бронза, скло, кераміка), зброя і прикраси та артефакти, які Т. Легоцький привозив зі своїх подорожей та експедицій (світильники керамічні, амфори, статуетки. що походять з Давнього Риму, Греції, Єгипту), а також прикраси з кольорових металів XVI – XIX ст. з особистих колекцій Т. Легоцького.


    Продовжено реставрацію ще декількох предметів, зокрема картин «Свята Варвара», «Різдво Богородиці» для майбутнього поповнення експозиції «Історія духовної культури «Закарпаття», а також реставрацію старовинної скрині XVIII ст. з Павлової горі в Мукачеві. Процес її реставрації відбувається у поєднанні досвіду художника-реставратора музею Крістіни Кліса та набуття навичок і майстерності студентами 3-го курсу Закарпатської академії мистецтв. У співпраці з академією відреставровані рушниці, артбалетні стріли, кахлі з Невицького замку, бюст Франца Йосипа ІІ, прикраси та елементи одягу XVII-XVIII ст.


    Реставратори музею внесли свій вклад у просвітництво через проведення таких заходів як майстер-клас з ковальства та лекцій «Зброя середньовічного лицаря» та «Технологія іконопису».

    Радою погоджено основні заходи, спрямовані на збереження експонатів основного та науково-допоміжного фондів музейного зібрання, які рекомендовано включити у план роботи музею на 2021 рік, зокрема: завершення реставрації картин ХVIII століття “Різдво Богородиці”, «Свята Варвара»; реставрація предметів із залученням студентів Закарпатської Академії мистецтв, а саме: столу з розкладною дошкою для гри в карти ХІХ століття, центральної частини секретеру XVIII століття, чавунної грубки ХІХ століття, кінської збруї ХVIII століття, що належала єпископу А. Бачинському; реставрація народного одягу з експозиції «Народний одяг Закарпаття»; обстеження експонатів у експозиційних й виставкових залах, а також у фондах для виявлення тих, що потребують реставрації.

    Керував роботою Реставраційної ради в.о. директора музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.