"На подарунки – до Миколая"

    Зима дуже багата на свята, і відкриває календар одне із найулюбленіших свят для малюків – День Святого Миколая. Воно  присвячене одному із найбільш шанованих святих у християнстві – Миколі Чудотворцю.  Цей день є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, але й  цікаво. З цієї нагоди 16 грудня в каплиці Ужгородського замку було проведено культурно – освітній захід «На подарунки  - до Миколая» для учнів 4-В класу та їх класного керівника Є.В. Міщенко.

    Ким був Миколай  Чудотворець  і чому його канонізували розповіла зав. відділу науково-освітньої роботи Марія Марич.

    Він жив у III-IV рр. н.е. З дитячих років він багато читав і молився. За життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ. Діти просять у святого захисту і подарунків, пишуть йому листи із проханням здійснити їхні мрії. Цей звичай походить з повір'я про те, що Микола Чудотворець потай приносив в будинки знедолених теплі речі, іграшки та їжу, а коли його батьки померли весь свій спадок  роздав нужденним. В сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки. Він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. . Вважається, що його мощі зцілювали хворих, тому церква канонізувала Миколая, а люди стали шанувати його як заступника та покровителя. 

    Настання свята чекають не тільки діти. Навіть дорослій людині іноді хочеться повернутися в дитинство і вірити у щось незвичайно чарівне.  Для багатьох людей дуже важливо вірити в дива, бо це дарує надію. Це свято - прекрасний привід впустити в свій будинок казку і насолоджуватися нею разом з дітьми, а вони вміють це робити краще за всіх. На свято до дітей завітав головний герой -  Святий Миколай. Оскільки всі дітки протягом року були слухняними, він вручив їм солодкі подарунки, про які подбали в. о. директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцький  Михайло Васильович Делеган та депутат Верховної Ради Роберт Іванович Горват.

    Роздаючи солодощі, Святий Миколай бажав дітям бути чемними, робити добро, не ображати нікого, не  сваритися. Задоволенні і щасливі вони  попрощались з гостем та запросили його на наступний рік.

    Ще однією цікавою подією було проведення працівниками відділу науково-освітньої роботи  майстер-класу по виготовленню новорічного кіндер-сюрпризу, який школярі  робили своїми руками. Позитивні емоції, гарний настрій, великий заряд енергії отримали  всі присутні на святі. Ця подія залишить приємні спогади у пам’яті на довгий час.

    Результатом такого заходу  був веселий сміх, радісні дитячі очі, атмосфера доброти і любові.