Тематичний урок «Родина Станіслава та Софії Дністрянських і Закарпаття»

Тематичний урок «Родина Станіслава та Софії Дністрянських і Закарпаття»

     18 квітня у каплиці Ужгородського замку завідувач відділу історії Карпатської України, Меморіальної кімнати-музею А. Волошина та Меморіального комплексу «Красне поле» і академік НАН України, голова наукового товариства ім. Т. Шевченка та Асоціації україністів Словаччини Микола Мушинка провели тематичний урок «Родина Станіслава та Софії Дністрянських і Закарпаття» для студентів Закарпатського художнього інституту. Ілюстративним матеріалом уроку послужили відібрані у фондах музею понад 70 кращих експонатів із родинної спадщини Дністрянських.

     І. І. Орос розповів про життєвий і творчий шлях відомого юриста, адвоката, депутата парламенту Австро-Угорщини, автора проекту Конституції ЗУНР Станіслава Дністрянського та його дружини – визначної української піаністки, педагога, музикознавця Софії Дністрянської. Зокрема, він охарактеризував відкриття С. Дністрянською у місті Ужгороді першої приватної музичної школи, роботу в Міністерстві шкільництва уряду Карпатської України.

     Микола Мушинка акцентував увагу слухачів на діяльності родини Дністрянських на науковій ниві. Як відомо, Станіслав був професором Львівського, Празького і Віденського університетів, а Софія – викладала музику в багатьох державних і приватних навчальних закладах. Повідомив він також про те, що перепоховання тлінних останків Софії з Чехії до Ужгорода, згідно заповіту, відбулося майже через 50-років після її смерті. 

     На згадку студенти отримали фото в чудовій замковій каплиці з цінними експонатами на тематичному уроці.