22 січня – День Соборності України

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбувся 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918р.) Четвертого універсалу  Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. ЗУНР було проголошено в листопаді 1918 р.

Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року. Сьогодні проблема Соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Культурні та ментальні відмінності між українцями Сходу і Заходу існували завжди. Однак завжди наші співвітчизники прагнули єдності. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.


На полях Першої світової війни відбулося братання Українських січових стрільців, що воювали в складі війська Австро-Угорщини, та українців-вояків армії Російської імперії. Згодом усвідомлена необхідність єдності змусила українські західні райони до проголошення самостійності з метою Злуки з УНР.

Населення нашого краю завжди бажало возз’єднатися  з українським народом. Про це, зокрема, свідчить Всенародний форум в Хусті, що відбувся 21 січня 1919 року. На нього прибуло 420 делегатів – представників 175 населених пунктів краю.


Метою Хустського з’їзду було об’єднати всі, раніше створені Народні Ради, які висловились на Злуку з Україною, в одну центральну і спільно виробити відповідний документ про державно-правовий статус краю та возз’єднання його з Україною.

Складовою частиною політичних подій, в яких викристалізовувалося бажання українців-русинів Закарпаття жити в Україні і є переможна і трагічна історія Гуцульської республіки.



Проголошення Гуцульської республіки, керівники якої вважали її складовою частиною ЗУНР, є важливим етапом не лише в розвитку політичного життя в краї, але й загальноукраїнського державотворчого процесу.


21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивший день Акту Злуки 1919 року. Згадуючи ці події є доброю нагодою актуалізувати базові цінності українського суспільства, осмислити непростий досвід державотворення, вшанувати героїзм учасників визвольного руху та врахувати помилки минулого. В Ужгороді цю подію відзначають живим ланцюгом поєднання двох берегів Ужа від пішохідного моста до пам’ятника Т. Г. Шевченку.

Тож нам необхідно пам’ятати, що національна єдність є не тільки базовою цінністю, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.


Сьогодні захист територіальної цілісності України є святим обов’язком її громадян, продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність.

Експонати про соборність українських земель представлені в діючій експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. В бібліотеці працює книжкова виставка історичної літератури, газетних і журнальних публікацій.
Орос І.І. – зав. відділом
історії Карпатської України.