Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького: стабільна ефективна діяльність


     Завдяки злагодженій, системній роботі трудового колективу провідної установи галузі в області, в складних кризових умовах, музей продовжує стабільно розвиватися.

     У 2019 році здійснено ремонт Меморіального комплексу «Красне Поле», відремонтовано два поверхи замку. Відкрито нові й оновлено окремі діючі виставки. Підготовлено до виходу у світ XVIII-XIX випуск наукового збірника музею. Видано унікальний календар на 2020 рік («Казка в камені – закарпатські мінерали»), новими цінними експонатами поповнено фондове зібрання установи і т. ін. Поповнення фондів здійснено в основному за рахунок закупівлі за власні кошти музею, а також в результаті дарунку, зокрема, відомим скульптором М. О. Беленем. Цікаві й важливі експонати збагатили музейне зібрання численні предмети, віднайдені в результаті відновлених археологічних розкопок (після майже 50-річної перерви). Кількість скарбів музею збільшилася з 135 658 у 2016 році до 163 560 експонатів основного та 12 554 - допоміжного фондів. Важливо зазначити, що, на відміну від інших музеїв області за останні близько 30 років, Закарпатський обласний краєзнавчий музей жодного разу не отримав кошти на придбання нових експонатів. 

     Заслуженою нагородою трудівникам музею за їх добру працю стало суттєве зростання відвідування найпривабливішої архітектурної пам᾽ятки та історико-культурної скарбниці Закарпаття: якщо у 2016 році музей відвідали 189 278 осіб, то у 2018 – 276 306, а у 2019 – 286 714 чоловік. Близько 25 тисяч чоловік минулого року відвідали музей безкоштовно. Зростання кількості відвідувачів спостерігається усі останні роки. Науковими працівниками установи проведено 658 екскурсій. 

     Впродовж минулого року надходження до бюджету музею склали 4 732 944,43 грн. (у т. ч. 752 428,44 грн – пдв). Із загальної суми надходжень 119 920,05 грн. становить орендна плата.

     В умовах нинішніх реалій у роботі музею є чимало проблемних питань, головним з яких є аварійний стан крівлі древнього замку. Без якнайшвидшого вирішення зазначеної гострої проблеми експозиції та виставки провідної музейної установи Закарпаття можуть припинити обслуговування зростаючої чисельності вітчизняних й зарубіжних відвідувачів.

Заступник директора музею з наукової роботи М. В. Делеган