Зимуючі птахи: вивчаємо, спостерігаємо, допомагаємо

      17 січня 2020 року науковими співробітниками сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького було проведено природничо-екологічний освітньо-виховний захід «Зимуючі птахи: вивчаємо, спостерігаємо, допомагаємо», приурочений Всесвітньому дню снігу. У ньому взяли участь учні 8-их класів ЗОШ № 12 м. Ужгорода . Про історію свята розповіла ст. науковий співробітник музею Бучмей О. В. Вона наголосила, що в 2020 році Всесвітній день снігу припадає на 19 січня. У цей день в багатьох країнах світу  проходять «снігові фестивалі», під час яких діти та дорослі  насолоджуються  снігом, беруть  участь у зимових видах спорту. Катання на санках, ліплення снігової баби, будівництво снігових фортець, зимова риболовля – далеко не все, чим можна займатися взимку.  Але найбільший акцент було поставлено на те, як допомогти птахам вижити в холодну пору року.


      Ще перед зимовими канікулами вчителька школи Негер М. Д. разом із старшим науковим співробітником сектору природи Бучмей О.В. запропонували школярам виготовити годівнички для птахів.  Облаштувати годівничку  можна у будь-якому вигляді. Нею може стати  підвіконня або будь-яка конструкція з пластикової пляшки, пакету від соку або будь-чого іншого. 

     Під час екскурсії  по  експозиції «Природа Закарпаття» учні дізналися важливу інформацію про зимуючих птахів нашого міста. Птахи природно тягнуться до населених пунктів, де взимку можна знайти хоч трохи більше їжі. Підгодівля їх є вкрай важливою справою, яка щодня може врятувати багато пташиних життів.

     Після цікавої розповіді учні розвішали годівнички на деревах на території парку «Кірпічка». Тут  старший науковий співробітник сектору природи Джахман Р.  наочно показала корисну і шкідливу їжу   та розповіла як правильно підгодовувати пернатих. 

    Незважаючи на відсутність снігу, діти були залучені  до своєрідного, унікального, активного відпочинку, під час якого  дізналися корисну і цікаву інформацію про зимуючих птахів нашого міста.

Бучмей О., ст. науковий співробітник сектору природи