Грамота музею Йоша Андраша, м. Ніредьгаза (Угорщина)

Василь Станіславович Шеба, директор музею, 
за особистий внесок у розвиток співробітництва між двома музейними установами України та Угорщини нагороджений

ГРАМОТОЮ
музею Йоша Андраша, м. Ніредьгаза (Угорщина). 

     Музей Йоша Андраша – один із найстаріших державних музейних, культурно-мистецьких, освітніх та наукових закладів Східної Угорщини. 



     Багату й унікальну колекцію комітатського музею заснував Андраш Йоша, відомий археолог і лікар. У фондах, в експозиціях і на виставках музею зберігається близько мільйона цінних історико-культурних предметів, творів мистецтва. Майже 90 відсотків експонатів - археологічні матеріали, а також колекції історичних, етнографічних предметів і творів образотворчого мистецтва.

     З метою активізації співпраці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького із європейськими партнерами, зокрема Угорщиною, директором В. С. Шебою 29 травня 2017 року у м. Ніредьгаза було підписано чотиристоронню Угоду про співпрацю між Угорським музеєм Андраша Йоша, Східнословацьким музеєм та Повітовим музеєм Сату – Маре (Румунія). 

     Також було підписано «Протокол про наміри» між Адміністрацією Прем'єр міністра Угорщини, Урядовим Комітетом з питань взаємовідносин, співробітництва і координаційного розвитку між Угорщиною та Закарпатською областю щодо співробітництва та отримання допомоги у відновлені окремої частини приміщень Ужгородського замку, а також у створенні постійно діючої експозиції, що відтворить період історії Закарпаття з VIII ст. до початку ХХ ст. 

     З метою належного виконання спільного українсько – угорського проекту щодо створення нової, сучасної експозиції до роботи були залучені фахівці з музею Йоша Андраша. В результаті успішної міжнародної співпраці наукових співробітників двох музеїв 21 листопада 2017 року було урочисто відкрито постійно діючу експозицію «Закарпаття у період з VIII – початку XX століть».