День Незалежності України в діяльності музею

     Проголошення незалежності України є знаменною подією в житті нашого народу. Прагнення до того, щоб бути господарем у своєму домі, було властиве йому протягом нашої багатовікової героїчної і трагічної історії. Але реалізувати це прагнення вдалося тільки наприкінці ХХ століття. Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року став тією відправною подією, з якою пов’язана новітня історія Української держави, її сучасне і майбутнє. Минулі двадцять дев’ять років незалежного розвитку України довели правильність обраного нею шляху.

     З прийняттям Акту на політичній карті світу з’явилася нова незалежна і самостійна держава – Україна. Народ України продемонстрував усьому світові своє прагнення до свободи і власної державності. День проголошення незалежності України відзначається як державне свято – День незалежності.

     Водночас багаторічний досвід показав, що сама по собі державна незалежність не є панацеєю від усіх негараздів. На сьогодні ми маємо проблеми у соціально-економічній та духовній сферах. Немає стабільності й достатньої визначеності у політичному житті. Триває конфронтація між законодавчою і виконавчою гілками влади, продовжує залишатися недосконалою система правосуддя, мають місце численні грубі порушення прав людини і громадянина.

     Проголошення незалежності перетворило культурну політику на одну з важливих сфер діяльності держави. Культура розглядається як один з головних чинників національного відродження.

     Разом з тим за умов економічної кризи, останній період карантинними обмеженнями, зменшуються розміри державного забезпечення культури. Держава не виділяє навіть той мінімум коштів, який був раніше. Сфера культури потрапила в жорсткі лещата фінансової залежності. Не виконуються рішення уряду щодо забезпечення визначеної зарплати працівникам музеїв.

     Але і в таких складних умовах колектив музею впевнено дивиться у майбутнє. У цьому році ми відзначили 75-у річницю заснування установи. З цією важливою датою колектив музею привітав Голова Верховної Ради України п. Дмитро Разумков: «Щиро вітаю вас із знаменною подією – 75-річчям заснування провідного науково-просвітницького закладу, безцінної скарбниці пам‘яток історії й культури Закарпаття,…- йдеться у вітанні Д. Разумкова.- Ваш високий професіоналізм, самовідданість і сумлінна праця спрямовані на підвищення рівня освіченості громадян нашої держави, утвердження гуманістичних ідей та духовних цінностей в суспільстві.

     Дякую вам за вірність професії. Переконаний, що високий рівень та ентузіазм і надалі будуть служити справі збереження безцінних скарбів національної спадщини України та історико-культурних надбань рідного Закарпаття.

     Бажаю вам міцного здоров’я, особистого щастя, нових вагомих наукових досягнень та успішної реалізації творчих задумів». 

     До Міжнародного дня музеїв у реставрованих приміщеннях установи відкриті експозицію: «Народні музичні інструменти Закарпаття» та виставку «Артефакти середньовічної церкви». Відвідувачі музею мають можливість вперше побачити нові цінні експонати музею, отримані внаслідок археологічних розкопок замкового храму студентами-істориками Ужгородського національного університету та співробітниками нашого музею. До ювілейної дати заснування музею наукові співробітники підготували і відкрили стаціонарну виставку «75 років Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького». На виставці подана інформація про історію музею від дня заснування і до нинішнього періоду. Зібрано велику кількість фотографій працівників музею: всіх керівників закладу, заступників директора, завідуючих відділів, наукових співробітників. Багато світлин розповідають про науково-експозиційну і реставраційно-ремонтну діяльність закладу.

     Вперше створена виставка музейних плакатів та афіш. Вона охоплює період з 70-х років ХХ ст. до нинішнього часу і нараховує понад 30 одиниць. По ній можна простежити, які експозиції і виставки відкривалися в залах музею. Представлені програми наукових конференцій, оголошення про відзначення Міжнародного дня музеїв тощо.

     До Дня Незалежності України в діючій експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать» представлені історичні документи і світлини проголошення і становлення Української держави в перші дні і роки її існування. Подані всі державні символи країни: Прапор, Гімн, Герб. Боротьба за нашу незалежність продовжується і сьогодні. Про це свідчать історичні експонати, обпалені вогнем і омиті кров’ю наших краян, воїнів-захисників на Сході України.

     У бібліотеці музею діє фотовиставка «Вони боролися за Українську незалежність». На ній подані портрети видатних діячів Української Народної Республіки, Західно-Української Народної республіки, Гуцульської Республіки, Карпатської України, діячів національно-визвольних змагань кінця ХХ ст.

     Створена нова книжкова виставка з історичної літератури, газетних і журнальних статей «Крізь плин століть і гомін сьогодення». На виставці крім республіканських і обласних видань – останній «Науковий збірник». Випуск XVIII-XIX Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького 2019 року. 

Орос І.І. – завідувач відділу історії Карпатської України, 
Меморіальної кімнати-музею А. Волошина,
Меморіального комплексу «Красне поле»