Вшанування пам’яті героїв «Ілловайськ – 2014» в експозиції музею

    24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про «День пам’яті захисників України», який щороку відзначається 29 серпня. Цей день 2014 року вважається найбільш скорботним і трагічним у новітній історії України. Рівно шість років тому українські військові й бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Ілловайськом. Порушивши попередні домовленості та закони війни, регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, під прицільним вогнем обстріляли «зелений коридор», яким виходили українські бійці. Подолати цю «дорогу смерті» вдалося не всім – на полях серед соняшників залишилися підбиті танки, спалені автомобілі, тіла мертвих і поранених, глибокі вирви і гаряче місиво з металу і людської крові.


    За офіційними даними на полях під Ілловайськом загинуло 366 українських військових і правоохоронців, 429 було поранено, 128 потрапило у полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

    У суботу, 29 серпня 2020 року, у діючій експозиції музею «Коли гримлять гармати, музи мовчать» відбулися скорботні заходи до Дня пам’яті захисників України – героїв неоголошеної війни на Сході України.

    На захід були запрошені учасники бойових дій, волонтери, громадські діячі, педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. У залі, біля речових експонатів з Ілловайської битви, букет живих квітів – соняшників, які стали символом цієї трагедії. Саме поля соняхів стали прихистком тих, кому вдалося вирватися з дороги вогню і залишитися живим у цьому пеклі війни.

    Присутні вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання і запалили свічки біля портретів героїв Ілловайська та героїв Небесної Сотні.

    Для учасників пам’ятної події була проведена тематична лекція-реквієм «Ми пам’ятаємо!». Її провів завідуючий відділом музею, автор даної експозиції Орос І.І. На обличчях присутніх була гордість за силу духу і мудрість наших захисників України і гіркий смуток за тих, які віддали своє життя за незалежність України. Серед героїв Ілловайська було багато захисників із нашої області. Пораненим, але живим вибрався із «Ілловайського котла» ужгородець Олексій Тороні – воїн 51-ої гвардійської  Володимир-Волинської окремої механізованої бригади.

    Ми пишаємося воїнами легендарного 128 гірсько-піхотної бригади. Це один із найпотужніших колективів Збройних Сил України. Протягом усієї війни бригада бере участь і завжди виконує свої завдання з честю та гідністю.

    Великим другом нашого музею є керівник ГО «Пошук-Захід», волонтер–учасник експедиції «Чорний тюльпан» у зоні АТО у 2014-2015 роках Олександр Русин. Він та члени його експедиції кілька радів їздили на Схід України для пошуку поранених та загиблих бійців у районах найбільш запеклих боїв, особливо Дебальцево та Ілловайськ. Їхнє завдання - повернути загиблих додому, де їх чекають рідні. Велику кількість речових експонатів діючої експозиції складають артефакти, привезені спеціально для музею членами місії «Чорний тюльпан». Це прострелені каски, гільзи, спалений бінокль, залишки автомобільних номерів, понівечена армійська фляга із запеченою всередині донбаською землею, побутові солдатські речі, дитячі малюнки тощо.

    Учасники пам’ятних заходів оглянули банери «Пам’яті загиблих бійців неоголошеної війни» та портретів загиблих військовослужбовців та добровольців. До речі, двоє учасників акції серед загиблих знайшли своїх родичів.

    Діюча експозиція постійно поповнюється новими експонатами, останніми стали речі та військові форми бійців, учасників бойових дій 15 Ужгородського гірсько-штурмового батальйону, представлені у залі музею.

    Війна на Сході України торкнулася кожного українця. Всі ми відчули її жахи, переживаємо за кожного бійця української армії. Сьогодні десятки тисяч патріотів захищають від ворога свободу, незалежність і цілісність України. Наші захисники потребують уваги і розуміння, а загиблі герої – вічної пам’яті та пошанування.

    У бібліотеці музею створена до цієї трагічної події в історії Української держави виставка з книжково-газетних публікацій. На стендах – фотографії з місць запеклих боїв, портрети загиблих і поранених бійців, найновіші видання і публікації.

Орос І.І. – завідувач відділу історії Карпатської України, 
Меморіальної кімнати-музею А. Волошина,
Меморіальний комплекс «Красне поле»