СВІТ, ЗАЧАРОВАНИЙ СТРУНОЮ – ДАРУНОК З НАГОДИ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

(Шостак В. А. Світ, зачарований струною: Музикознавчий нарис/Віктор Шостак.
– Ужгород: Карпати, 2020. – 200 с., іл.).

     Творчі особистості вміють не тільки самі радіти швидкоплиним, сповненим різнобарв‘ям рокам, годинам і хвилинам, а й щедро ділитися з інтелектуалами, краєзнавцями, шанувальниками музичного мистецтва й колегами своїми загальнозначимими здобутками. Безцінним дарунком з нагоди чергового дня народження ощасливив насамперед себе і численних шанувальників свого таланту завідувач сектору (довгі роки – відділу) народного мистецтва та етнографії Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Віктор Андрійович Шостак. Відлік його багаторічного досвіду на зазначеній посаді бере початок з 1980 року!


  Енциклопедичне видання розкриває історію і розвиток струнно-смичкового мистецтва в Закарпатті – тему, що до нині залишалася малодослідженою. Разом з тим це музичне мистецтво в краї чи не найбільш популярне після хорового співу.

  В книзі використано чимало архівних першоджерел, зокрема й таких, що вперше введені в науковий обіг. Збагачує видання й сприяє ліпшому розкриттю його змісту солідна добірка фотоілюстрацій.

  Етнограф, етномузиколог, поважний представник сучасної української органології, провідний вчений у галузі дослідження інструментальної музики Закарпаття, художній керівник народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Ужгород» зробив вагомий вклад у справу дослідження вищезазначеної теми.

  Доречно зазначити, що нинішнього року Віктор Андрійович підготував практично нову, осучаснену експозицію «Народні музичні інструменти Закарпаття», яка викликає постійний інтерес у відвідувачів музею. Експозиція приваблює не тільки перлинами народної творчості, а й виступає джерелом науково-дослідної роботи, зазначено у книзі.

  Колеги щиро вітають Віктора Андрійовича з подвійним святом – днем народження і виходом у світ цінного етномузикологічного дослідження та бажають міцного здоров‘я, довгих років спільної праці й нових творчих звершень.