День Європи в Ужгородському замку

    19 та 20 травня в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького науково-освітнім відділом та сектором археології проводилися культурно-освітні заходи для учнівської молоді на честь відзначення  Дня Європи. Цей день в України - є прекрасною нагодою для українців нагадати іншим і підтвердити, що українці – європейська нація. Це  можливість дізнатися найцікавіше про Європейський Союз , познайомитися з культурою європейських країн.

    Старший науковий співробітник Титаренко Галина Євгенівна розповіла дітям про історію та мету створеня європейських об’єднань і зокрема Європейського Союза, пояснила, що вони передбачають. Особлива увага була приділена прагненню України стати повноправним членом ЄС.

    Століттями Європа була роз'єднана через постійні війни та протиріччя, зазнавши при цьому страшних людських втрат. Саме тому в середині минулого століття кілька європейських лідерів дійшли висновку, що єдина можливість забезпечити довготривалий мир між їхніми країнами полягає у їх політичному та економічному об'єднанні. Європейський Сою́з — союз держав-членів Європейських Спільнот, створений згідно з Договором про Європейський Союз, підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р. Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав з населенням понад 507 млн чоловік. Столицею Європейського Союзу є Брюссель. Спільним для всіх країн є прагнення свободи, поваги, безпеки та толерантності. 

    Завідувачка відділом науково-освітньої роботи Марія Марич провела учням віртуальну подорож по Європейських країнах та розповіла, що Європа – це дивовижна частина світу з багатою історією, памятниками архітектури та дивовижними місцями, які створила природа. 

    Щоб рухатися вперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. А ще – вивчати їхній досвід. Українська молодь – за європейських вектор розвитку інтеграції держави. Бо наш народ із його культурною спадщиною, гуманістичною ментальністю достойний зайняти в Європі гідне місце.  Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейськи, у нас спільні ідеали. Тепер би ще діяти як європейці: послідовно, наполегливо та виважено, впроваджувати європейські стандарти життя, творити Європу у власній державі. Сьогодні весь світ дивиться на нашу країну, сподіваючись, що високі стандарти духу реалізуються в конкретні справи.

    Школярі також мали можливість побачити унікальний експонат, якому 4 000 тис. років. В свій час він був  превезений з Єгипту. Це - рука мумії.  Артефакт   представила завідувачка сектором археології Ольга Шумовська. Вона розповіла історію експонату (шлях потрапляння його до музею), коротко про історію Єгипту та муміфікацію, демонструючи ілюстративний матеріал. 

    Присутніми були учні 2 (6) – А кл. в супроводі вчительки О. М. Петюшки Лінгвістичної гімназії ім. Т. Г. Шевченка та 4 – В кл. Ужгородської спеціалізованої ЗОШ ст. №2 з поглибленим вивченням окремих предметів з їх класним керівником Є. В. Міщенко.

    Завершувалися заходи екскурсіями по експозиціях та виставках музею. Діти дізналися багато нового, отримали незабутні враження та позитивні емоції.

Зав. відділом науково-освітньої роботи М. Марич