Як відзначали Міжнародний день музеїв та "Ніч в Ужгородському замку"

    15 травня Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького відзначав Міжнародний День Музеїв та Ніч в Ужгородському замку. З цієї нагоди зібралися працівники музею, представники влади, поціновувачі історичної спадщини.


    Вперше це свято в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї святкували в 1979 році. А у 2011 Ужгородський замок вперше приєднався до акції «Ніч в Музеї». Це набрало величезної популярності, тому такі святкування працівники музею намагаються проводити щорічно.

Відеорепортаж про "Ніч в Ужгородському замку",
для перегляду необхідно ввійти в мережу Facebook.

   О 12.00 год. відбулася урочиста частина, де працівників музею та гостей замку привітали в. о. директора музею М. В. Делеган,  директор департаменту культури національностей та релігій Є. В. Тищук, заступник міського голови Ужгорода В. В.  Гомонай. Михайло Васильович Делеган розповів про програму святкового дня, подякував колективу музею за злагоджену роботу, а владі Ужгорода за добрі стосунки і перспективу співпраці. Далі відбулося відкриття « Карпатського виставкового центру Міжнародної федерації фотомистецтва»  та відкриття  фотовиставок  «Грецька церква» і «Експедиція в природу».

Відео про відзначення Міжнародного дня музеїв
для перегляду необхідно ввійти в мережу Facebook.

    Гості свята змогли побачити виставу академічного обласного театру «Бавка» - «Принцеса- стрибунка», захоплюючі бої сильних та сміливих рицарів і насичену концертну програму за участі: студентів Ужгородського інституту культури та мистецтв ( керівник Ірина Шевцова ), Дитячої Академії Танцю – Джерельця Карпат ( засновник та керівник Ерік Сачко ) та танцювального колективу центру творчого розвитку дітей та дорослих «Зіраті Зефірчик» (керівник Тетяна Ардельянова).


    Впродовж дня гості могли відвідати виставку, відкриту до Великодня «Традиційна писанка Закарпаття поч. ХХ ст.» та оглянути постійнодіючі експозиції і виставки музею. Також можна було взяти участь у цікавому майстер-класі «Природнича майстерня», який проводився на території Замку. Протягом дня Закарпатський обласний краєзнавчий музей відвідали близько 8 тис. людей.

Автор відео: Ужгородський інститут культури і мистецтв - Міжнародний день музеїв
для перегляду необхідно ввійти в мережу Facebook.

    З 21.00 год. почалася нічна програма. На відвідувачів чекала «Виставка одного експонату» - артефакту з Єгипта віком 4000 років. Руку Мумії презентувала завідувачка сектору археології Ольга Шумовська. За її словами в жодному музеї Закарпаття такого експонату немає. Гостей зустрічали володарі замку, які оживали завдяки новим алгоритмам на основі штучного інтелекту. Автором цього дійства був провідний програміст музею В. В. Габорець. Продовжили програму Закарпатська туристична організація, яка провела вечірню театралізовану екскурсію «У пошуках Білої Діви».  І на завершення програми глядачів чекало фаєр-шоу циркової артстудії «Dragonfly». Нічну програму побачили понад 10 тис. відвідувачів.


Відео про артефакт з Єгипту віком 4000 років
для перегляду необхідно ввійти в мережу Facebook.