Участь у Карпатському фестивалі меду та Дні села Колочава


    Нещодавно у селі Колочаві у відбувся фестиваль Карпатської бджоли, у якому взяли участь голова Закарпатської обласної ради О. Г. Петров, народний депутат України І. І. Крулько, голова села В. І. Худинець та інші. Одночасно з проведенням фестивалю колочавці відзначили День села.


    Гості фестивалю відвідали створену у рамках грантого проєкту Карпатську школу бджільництва. Бджоляр Василь Беца розповів про таємниці бджолярства та його розвиток від дуплянки до smart-вулика. Учасники зібрання також відвідали музей-скансен просто неба «Старе село», експонати якого розповідають історію Карпатського краю, його побут, традиції. Веселе товариство зустрічали троїстими музиками, частуванням місцевими смаколиками та колоритними танцями.


    Свято продовжилося великим концертом та виставкою продуктів бджільництва на центрій площі Колочави, біля школи.

    Олексій Петров також вручив Почесну грамоту Закарпатської обласної ради за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток громади колочавському сільському голові Василю Худинцю. А за вагомий внесок у розвиток бджільництва, збереження дослідження та популяризацію карпатської породи бджіл Грамотою обласної ради відзначено місцевого пасічника Василя Бецу та ін.

    «Як бджоли повертаються до вуликів, приносять мед, так бажаю усім колочавцям в усіх куточках світу – приїжджати до рідної Колочави, тут залишатися: у процвітаючій, багатій, щасливій громаді!» — у свою чергу привітала колочавців з нагоди фестивалю та Дня села виконавча директорка Асоціації ЄВРОРЕГІОН “КАРПАТИ – УКРАЇНА” Галина Литвин.


    Проєкт зі збереження бджолярства у Колочаві реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати-Укоаїна” спільно з громадською організацією об’єднання пасічників Карпатська Еко Пасіка, Колочавською сільською радою, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia “Pro Carpathia” за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine.

    На запрошення організаторів, в урочистостях взяв участь в. о. директора музею, який привітав колочавців із святом і передав громаді календар та наукові збірники музею. Він також вручив Подяку музею за плідну співпрацю відомому меценату, засновнику музейного комплексу «Старе село» С. М. Аржевітіну.