Віньєтка у подарунок до дня народження Тиводара Легоцького


    У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького завжди пам’ятають про уродини визначних персон з історії нашого краю. І однією з них якраз і є день народження Тиводара Легоцького – людини, яка поклала початок музейній справі на цих землях, яка цікавилася їх історією та археологією, культурою і побутом місцевих жителів. І чиє ім’я носить наш заклад.

    День народження видатного краєзнавця ми святкуємо 5 жовтня. Саме цього дня він народився у містечку Фужіне біля сучасного міста Рієки в Хорватії у 1815 р. З 1855 р. поселився у Мукачеві. А у 1865 р. став головним прокурором Мукачівсько-Чинадіївської домінії графів Шенборнів. Цю посаду займав до свого виходу на пенсію 1896 р. Помер 25 листопада 1915 р. у Мукачеві, де і похований у католицькій церкві св. Мартина. По собі він залишив чималу наукову спадщину – 11 монографій, близько 300 статей, значний рукописний фонд, багата археологічна, нумізматична, історична та етнографічна колекції. Його ім’я назавжди вписане на сторінках історії нашого краю як археолога, історика, основоположника музейної справи.

    Постать Т. Легоцького неодноразово було втілено у пам’ятних знаках, медалях та меморіальних дошках. У 2015 р. його ім’я було присвоєно краєзнавчому музею у м. Ужгород, де зберігається значна частина зібрання колекціонера. 

    Образ дослідника було відображено і у філателії. Саме напередодні дня народження Тиводара Легоцького музею було подаровано один із філателістичних знаків – благодійну віньєтку із портретом видатного краянина. Її було випущено на честь 50-річчя від заснування Ужгородського клубу колекціонерів, яке святкували 11 жовтня 2015 р. У часі ця дата наближена до дня народження Т. Легоцького, якому того ж таки року виповнювалося 200 років. Тому його портрет і розмістили на титульній стороні віньєтки, яка виконувала роль квитка на урочистості клубу колекціонерів і мала благодійницьку функцію – гроші від її купівлі були передані на доброчинність. 

    Приємний подарунок музею зробив член міської спілки колекціонерів і музейний співробітник Володимир Бубняк. Після наукового опрацювання цей експонат займе гідне місце в музейних експозиціях.


Василина Палинчак-Кутузова,
провідний науковий співробітник
відділу історії та краєзнавства