Всесвітній День Мігруючих Птахів

    У вихідні цього тижня, а саме 14 жовтня, відзначаємо Всесвітній День Мігруючих Птахів.  Цей пам'ятний день організовується у другу суботу травня та жовтня під егідою Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Яке значення має цей день та чому він важливий? 

    Протягом тисячоліть європейці не знали, куди відлітають птахи на зимівлю, що породило безліч безглуздих здогадок. Аристотель припустив, що один вид птахів – горихвістка звичайна – на зиму перетворюється в іншу – вільшанку. Були ще й такі дивні припущення, як наприклад, що птахи зимуватимуть на дні океану або навіть летітимуть на Місяць. Звичайно, для українців здавна відомо, що птахи відлітають у вирій, але куди саме, сказати ніхто точно не міг. Усе достеменно з'ясувалося аж у 1822 році, коли німецький мисливець вполював  (поціливши в шию) лелеку 80-сантиметровим списом із чорного дерева, родом з Центральної Африки. Спис не вбив птаха, і рана на той час заросла. Цей випадок став першим свідченням сезонної міграції лелек до Африки. Тому Міжнародний день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day) щороку проводиться у рамках інформаційної кампанії, яка нагадує суспільству про цих дивовижних пернатих створінь, які мають здатність і силу долати тисячі кілометрів для продовження роду на наших землях навесні, а потім знову долати ту саму відстань для перезимівлі в більш сприятливих умовах. Але також Всесвітній день мігруючих птахів наголошує на важливості  охорони перелітних птахів та їхніх місць існування. 

    Щороку в різних куточках світу люди готують різноманітні пізнавальні заходи: освітні програми, виставки та екскурсії для спостереження за пернатими. Ці події організовуються у різні пори року, оскільки регіони світу переживають міграції у різні часи.  Наш музей також з цієї нагоди долучається до відзначення таких пам’ятних днів як навесні, так і восени. День мігруючих птахів відзначаємо передусім спостереженнями (бьордвотчінг) та  обліками  птахів. Також проводяться екоосвітні заходи з учнівською молоддю.

    Окрім цього, в експозиції «Природа Закарпаття» всі відвідувачі можуть ознайомитись з колекцією перелітних птахів, серед яких є ті, що перші прилітають у наші краї: лелеки,  ластівки, горихвістки, вивільги та багато-багато інших.