Духовні символи українського народу

    Цьогоріч 1 жовтня наша країна вперше відзначить у нову дату велике державне свято – День захисників та захисниць України: всіх, хто боровся і в наші дні воює за нашу країну та всіх, хто віддав життя заради України. До цієї дати в першому залі експозиції «З історії духовної культури ХVІІ – початку ХХ ст.» (Каплиця Ужгородського замку) представлено картину «Козак Мамай» ХІХ ст. та ікону «Покрова Пресвятої Богородиці» ХІХ ст. із фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького».


    Картина «Козак Мамай» передана для поповнення колекцій Ужгородського державного краєзнавчого музею згідно наказу №846 по комітету в справах культурно-освітніх установ при Раді Міністрів Української РСР від 20 вересня 1951 року із Дніпропетровського історичного музею. Цей народний мистецький твір, як один із символів українського народу, із особистої колекції відомого українського історика, академіка Дмитра Яворницького. На оригінальній дерев'яній рамі є напис: «Така бачу на світі біда, що рід відцурався, а я горя у парчовий кожух убрався». Козак у помислах українців уособлював силу духу та незламність волі у боротьбі з поневолювачами. Зображення козака на народних картинах ХVІІІ – ХІХ ст. сприймається як своєрідний пам'ятник героїчному минулому українського народу.

    Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці» – одна з найбільш шанованих у християн. Вона символізує віру, милосердя і співчуття. Богородиця – покровителька українського народу, матерів, незаміжніх дівчат; покровителька українського козацтва, згодом – Української повстанської армії. Тому саме цього дня в Україні відзначають День захисників та захисниць. 

    Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці» здавна відома як захисниця від ворогів. У неї просять допомоги перед боєм. Її незримий омофор вкриває воїна, який воює за добру справу, і приносить йому перемогу. У наш час, коли Україна переживає непрості часи, зумовлені російською агресією, особливо важливо просити в Богородиці захисту для наших військових. Пресвята Богородице, Царице Небесна вкрий Твоїм Покровом кожного воїна, що у цей час боронить нашу Батьківщину.


Михайло Джахман – завідувач відділу
експозиційної та науково-методичної роботи.