Козацькі військові традиції в сучасній українській армії (до Дня захисника і захисниць України)

    Українські козаки завжди вражали своєю відвагою та військовою вправністю. Їхні ідеали надихали борців за незалежність і територіальну цілісність України протягом століть. Козацькі військові традиції проявляються і в сучасній українській армії. Військові підрозділи називають на честь відомих видатних українських командирів – Петра Дорошенка, Івана Мазепи, Максима Залізняка і т. д. Багато бійців за зразком козаків голять голови, залишаючи лише чуб, тим самим наслідуючи їхню моду. А булава славних кошових отаманів, гетьманів і досі асоціюється у нас із владою воєначальника, тому є офіційним символом Президента України.

    З нагоди свята Дня захисника та захисниць України 30 вересня старший науковий співробітник Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького Вероніка Петрушка зустрілася із дітьми-переселенцями , щоб провести освітньо-пізнавальний захід під назвою: «ЗСУ: козацькі традиції та сучасність».

    Експозиції нашого музею також представлені автентичними булавами, перначами, кинджалами та рушницями, про які ми говорили з ними на заході. Дітям було цікаво побачити їх в реальності. В залі «Коли гримлять гармати, музи мовчать» учасники заходу ознайомилися із фото наших захисників, котрі полягли в боях, стримуючи агресію рф проти України. Представлені уламки зброї, особистих речей бійців української армії справили на них сильне враження.

    Учнівська молодь також завітала до Каплиці музею, де ознайомилися з іконою Покрови Пресвятої Богородиці та картиною козака Мамая, яка була спеціально виставлена до свята.