До Дня Ужгорода про птахів Ужгорода


    8 вересня, у перший день святкування Дня міста, наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства організували для учнів 4 А класу (класний керівник Симкович В. М.) пізнавальну екскурсію на річку Уж.    



        Старший науковий співробітник Руслана Джахман розповіла дітям про птахів, які постійно живуть в Ужгороді або прилітають на гніздування. Зокрема на Ужі завжди можна побачити крижнів, час від часу – лебедів, мартинів звичайних, голубів. Вона наголосила на тому, що більшість людей називають мартинів чайками. Це російська назва, а в Україні чайка – інший вид і в центральній частині міста не зустрічається.



        Потім завідувач сектору природи Михайло Біланич показав, як правильно користуватися біноклями, які надали для спостереження колеги з Інституту еколого-релігійних студій, і розповів про бьордвотчінг. Спостереження за пернатими стає дуже популярним серед населення. На річці учні спостерігали за лебедями-шипунами, які займалися своїми ранковими справами: снідали, чистили пір’ячко, тощо… Школярі дізналися про те, що качки, які так мило відпочивали на кам’яних острівцях, називаються крижнями. За зовнішнім виглядом можна    довідатися, хто з них самець, а хто – самка. Ворона сіра прилетіла на найближче дерево, щоб привітатися з юними бьордвочерами.



        У вересні над містом пролітає багато перелітних птахів, зокрема й журавлі, які навіть мають своє свято. Їхній день відзначають у другу неділю вересня, тож поговорили трохи й про журавликів, які вже одинокими ключами летять в теплі краї, а незабаром почнеться масовий проліт.

        На завершення екскурсії музейники    побажали учням цікавих спостережень і закликали повідомляти науковцям про зустрічі з рідкісними видами.