Науково-освітній захід "Професія екскурсовода: плюси та мінуси" до Всесвітнього дня туризму


    Світ, в якому ми живемо, поступово змінюється. Люди вже не вважають, що основною цінністю є матеріальне благополуччя, але шукають нових вражень та емоцій. Тож не дивно, що в нашу постіндустріальну епоху популярним став туризм.

    На мобільність населення вплинули і розвиток транспорту, зв'язку, урбанізація. Тоді ж і з'явилися різні види туризму: пізнавальний, рекреаційний, спортивний та навіть, популярний в наш час, гастрономічний туризм.


    Світова спільнота не може ігнорувати популярність таких подорожей, тому встановила Всесвітній день туризму, який традиційно відзначають 27 вересня. Зазвичай в рамках свята організовують різні заходи, тематичні зустрічі, де обговорюють виклики, які з'являються у сфері туризму: комерціалізація культурних об'єктів та рекреаційних місць і відтак їх псування, навіть руйнацію, культурні конфлікти тощо. В університетах вже є факультети, де готують професійних екскурсоводів, працівників готельно-ресторанного бізнесу та саніторно-лікувальних закладів.


    Тож напередодні цієї дати старший науковий співробітник Вероніка Петрушка поговорила з першим курсом факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ про професію екскурсовода, її плюси та мінуси. Вероніка Петрушка, як людина, яка постійно працює з туристами, в рамках науково-освітнього заходу, поділилася інформацією про те, на що треба зважати, працюючи в сфері пізнавального туризму, як правильно взаємодіяти з туристами, як готуватися, щоб бути хорошим екскурсоводом.