26 томне видання Семюеля Боровського «Округи (комітати) та міста Угорщини» поповнило фонди наукової бібліотеки музею

    У конференц-залі ректорату Ужгородського національного університету 2 травня 2019 року відбулася урочиста передача дарунку уряду Угорщини громадським та культурним організаціям, закладам культури й освіти краю, зокрема - Закарпатському обласному краєзнавчому музею ім. Т. Легоцького.

Перевидання солідного дослідження  Семюеля Боровського у 26 томах: «Округи (комітати) та міста Угорщини» за дорученням уряду та сприянням Міністерства зовнішньоекономічних і закордонних справ Угорщини здійснило видавництво Мері Ретіо.


    Перший том багатотомника під редакцією історика й краєзнавця Самюеля Боровського (1860-1912) вперше був опублікований у 1896 році. Згодом було видано ще 25 томів.

    Самюель Боровський досліджував угорську історію епохи середньовіччя та ранньомодерної доби, загальноісторичні аспекти, а також період великого переселення народів, був краєзнавцем. Зробив вагомий вклад у справу дослідження історії даків і лангобардів, вивчав історію заселення середньовічної Угорщини. Він також  вивчав проблеми Великої французької революції.

    Угорський уряд не випадково замовив перевидання монографії. Не так багато таких змістовних наукових робіт було зроблено у період виходу у світ зазначеного 26-ти томника. На початку 1900-х років науковці доклали величезних зусиль і зібрали багатющу інформацію про всі міста та поселення тогочасного Угорського королівства. Його видання було результатом серйозної дослідницької роботи, у якій брали участь багато визначних дослідників та фахівців.


    Перевидані фоліанти розповідають про минуле, але вони говорять і про майбутнє, про те, як багато ми можемо зробити уміло використавши наші історичні можливості, об’єднавшись з народами Центральної Європи заради процвітання нашого регіону, йдеться у повідомленні на сайті Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

У своєму виступі при врученні дарунку Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла наголосив, що  книжковий подарунок  збагатить бібліотеки закладів культури, освіти та інших  громадських формувань і організацій системи культури Закарпаття. Відбір установ і організацій для дарування книг був складним завданням, оскільки кількість примірників обмежена. Але разом з консульством  Угорщини  у Берегові Генеральне консульство в Ужгороді  спробували розподілити дарунок так, щоб він потрапив у ті місця, де  є найбільша кількість потенційних читачів. До речі, у м. Берегово так само 20 організацій отримали коштовний подарунок.


    Генеральний консул також повідомив, що 14 комплектів видання англійською мовою будуть урочисто вручені в межах консульського округу Генерального консульства Угорщини - відповідним організаціям Львова, Івано-Франківська та Чернівців.

    В церемонії вручення коштовного книжкового подарунку взяв участь заступник директора музею з наукової роботи, голова Закарпатської обласної організації НСКУ М. В. Делеган.

Цінні фоліанти угорського дослідника поповнили полиці наукової бібліотеки музею й будуть слугувати джерелом історичних, краєзнавчих, природознавчих знань не тільки для співробітників музею, але і для всіх бажаючих дізнатися більше про цікаві факти з історії Угорщини, країн Центрально-Східної Європи й нашого спільного минулого.

Учений секретар А. Ронай