Нові експозиції та виставки

     18 травня 2019 р. з нагоди професійного свята - Міжнародного дня музеїв - науковими співробітниками відділу історії та краєзнавства музею відкрито нову експозицію “Художнє і побутове литво Закарпаття у кінці ХІХ — на початку ХХ ст.” і 2 виставки: «Фрагменти кам'яного готичного різьблення замкової церкви св. Юрія” і “Лісова фантазія” Олександра Цанька.


     Побутове художнє литво на Закарпатті у кінці ХІХ - на початку ХХ ст. було зумовлене наявністю цілої низки залізоливарних  заводів (у Тур'я Реметах, Анталовцях, Довгому, Кобилецькій Поляні, Фрідєшові і Шелестові), що працювали на місцевій руді. За розвитком художнього литва тодішнє Закарпаття посідало перше місце в усьому Дунайському басейні. У середині ХІХ ст. найбільш розвинутими залізоробними підприємствами були Шелестівський і Фрідєшівський заводи. Саме тут почали виготовляти перші вироби художнього литва – залізні і чавунні грубки, прикрашені рельєфним ажурним орнаментом; декоративні речі тощо. Вони й принесли заслужену славу закарпатському художньому литву. Ці предмети та інші шедеври з власної колекції музею, більшість яких представлена для огляду вперше, можна побачити у новітній експозиції “Художнє та побутове литво Закарпаття у кінці ХІХ – на початку ХХ ст.”.

    
    Виставка сектору археології «Фрагменти кам'яного готичного різьблення замкової церкви св. Юрія” унікальна тим, що тут уперше показано мистецтво середньовічного будівництва, зокрема у нашому краї. Представлено цікаві артефакти XIV-XVII ст., які передають оригінальність найдавнішої церкви міста Ужгород, а саме – замкової. Під час проведення розкопок даної церкви влітку 2018 р. було виявлено багато цікавих архітектурних елементів та деталей. Даний археологічний матеріал якраз і передає цінність готичного будівельного мистецтва.


    Тимчасова виставка «Лісова фантазія» Олександра Цанька підготовлена за сприяння музейників сектору природи музею.

    Експонати виготовлені способом коренепластики. У своїй роботі митець використав природні форми матеріалу. Часто можна побачити, як в обрисах кореневищ дерев чи інших формах, творених природою, впізнаються образи людей, тварин, фантастичних істот. Особливістю роботи Олександра Цанька є те, що можна було б сформулювати в принцип: «мінімум різця – максимум природи». Автор хоче показати відвідувачу природу, її дивосвіт, біоенергетику.

   На виставці представлено 17 робіт автора, з яких 11 скульптур і 6 експонатів у вигляді барельєфу у рамці: Берегиня, Спогади, У роздумах, Француженка, Молодість, Жіночність, У гніздечку, Ворон, Лелека, Устремління, В очікуванні, Елегія, Поранена (Україна… сьогодення), Волхв, Марія, Мислитель, Служитель Муз, Муза.

   Виставка доповнена чудовими фото дерев та квітів, які добре гармоніюють з експонатами з дерева.