Тематичний захід "ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ – ЧИСТЕ СУМЛІННЯ"

     22 листопада 2019 року у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відбувся тематичний захід "ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ – ЧИСТЕ СУМЛІННЯ", приурочений до Всесвітнього дня вторинної переробки відходів, який проводився у співпраці з Інститутом еколого-релігійних студій  та з громадською організацією національним природним парком «Синевир». Під керівництвом досвідчених педагогів  у заході брали участь учні середнього і старшого шкільного віку ЗОШ № 9 та № 6 м. Ужгород, Колочавської ЗОШ №1, Синевирської та Синевирполянської ЗОШ (Міжгірський р-н).  Метою заходу було екопросвітництво дітей і молоді в сфері відповідального ставлення до відходів та збереження чистоти природного довкілля.


Під час проведення таких заходів учні повинні набути і закріпити знання із сортування ТПВ; виховувати відчуття відповідальності за Богом створений світ; формувати навички командної роботи для виконання спільної мети, що є обов’язковою умовою у соціалізації молодого покоління і впровадження навичок сортування відходів на рівні спільноти.  Це дуже важливо для можливості реалізації Національного плану управління відходами до 2030 року (який затверджений урядом України).


          Вступне слово прозвучало від  директора ГО «Інститут еколого-релігійних студій» Олександра Бокотея, за яким слідувала демонстрація повчальних мультфільмів з коментарем завідувача сектору природи музею ім. Т. Легоцького Михайла Біланича. Далі учні мали змогу ознайомитись з виставкою, організованою старшим науковим співробтником сектору природи Джахман Русланою.


       Дуже важливою частиною тематичного заходу був  квест "Приберемо світ разом".  Суть квесту полягала у виконанні окремими групами (6-7 учнів) практичних завдань екопросвітницького спрямування по відповідальному управлінню відходами. На кожному з пунктів квесту за виконане завдання команда отримувала кілька балів. Окрім того, кожна команда отримувала частини пазлів, з яких, пройшовши всі завдання, всі вони разом склали карту Закарпаття із отриманих частин як символ командної єдності у спільноті. 


       Узагальнення і основна ідея – великі справи робляться тільки у командній єдності – спільноті, успіхи у справі збереження довкілля – це справа кожної окремої спільноти, а об’єднання зусиль окремих спільнот може привести до покращення глобального екологічного стану планети. У квесті брало участь 5 команд об'єднаних зі школярів ужгородських шкіл та шкіл с. Колочава і с. Синевир. Спершу всі команди вибрали капітана, придумали свої назви і емблеми та прослухали інструкції до подальших дій. 


    Після цього кожна з команд отримала конверт з першим завданням і маршрутний лист, з яким по черзі  знаходила місця на території Ужгородського замку, де виконувала квест: кабінет сектору природи, де мали завдання розсортувати сміття (координатор пункту ст. наук. співроб. музею Бучмей Олена); околиці руїн храму, де здійснювали пошук пластикових кришечок та використаних батарейок з наступним їх відсортуванням (координатор пункту зав. сектору природи Біланич Михайло); галерея Ужгородського замку, де мали створити агітаційний плакат про єдність у збереженні довкілля. З гаслом: «Ми несемо відповідальність за Богом створений світ!» (координатор пункту вчитель ЗОШ № 9 м. Ужгород  Михайлець Марта); бібліотека музею, де учасники мали скласти прислів’я про збереження довкілля із комплекту окремих слів (координатор пункту бібліотекар Сачавська Наталія); двір Ужгородського замку, де учні розгадували еко-кросворд (координатор пункту - старший наук. співроб. Джахман Руслана). Переможцями квесту виявилась команда "Природолюби".


     За підсумками квесту учні ужгородських шкіл представили найкращі результати конкурсу  "Відповідальність за створіння - Природу", який був оголошений в школах Ужгорода та школах Міжгірського району раніше. https://ircef.org/6250/триває-конкурс-відповідальність-за/

     На завершення чудового заходу для всіх учасників екскурсію експозицією Закарпатського обласного краєзнавчого музею провели Біланич М. та Бучмей О.