День Гідності і Свободи музей відзначив виставкою в атріумі Закарпатської обласної державної адміністрації.

    21 листопада 2019 року в День Гідності і Свободи в атріумі Закарпатської обласної державної адміністрації презентована виставка оригінальних експонатів з фондових зібрань Закарпатського краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького «За Україну, за її долю, за честь і волю та народ!»


На відкритті виставки були присутні і виступили керівники області і міста. Учасники - ужгородці, представники правоохоронних органів, ЗМІ, безпосередні учасники подій Революції Гідності, бойових дій на сході України.


Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих героїв Небесної Сотні і наших захисників, які нині відстоюють незалежність Української держави.


Хор Ужгородського коледжу культури і мистецтв виконав Гімн України, «Пливе кача», Гімн Європейського Союзу «Ода до радості».


Виступаючі відзначили, що День Гідності і Свободи започаткований з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження і донесення до сучасного і майбутнього поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні, щоб віддати шану патріотизму і мужності захисникам демократичних цінностей, прав і свобод людини, європейського вибору нашої держави.


На артріумі представлено понад сто речових експонатів, історичних фотознімків, дитячих малюнків і подарунків, особистих предметів учасників Революції Гідності та бойових дій на сході України. На фотографіях зображені найважливіші моменти в історії Євромайдану: мітинги студентської та учнівської молоді, виступи активістів і волонтерів, громадських діячів. Відвідувачі виставки мали можливість познайомитися з тими речами, які майданівці використовували як захисне спорядження, виготовленими власноручно. Деякі учасники революції знайшли серед виставлених музейних експонатів власні речі. Одним серед таких був юрист Олександр Волосянський.


З великим хвилюванням відвідувачі виставки споглядали на музейні експонати, які привезені з місць бойових дій: донецького аеропорта, села Піски, з-під Дебальцева. Серед представлених експонатів - зразки зброї, обгорілі речі домашнього вжитку, пошкоджені вогнем дитячі малюнки і т. ін. Цікаві експонати отримані від учасників бойових дій та родичів загиблих героїв. На виставці представлені портрети бійців, які віддали життя за Україну: Віталія Постолакі (Апостол), Руслана Семчище, Василя Наливайко та ін.


Виставку вже оглянули сотні відвідувачів, зокрема, учні шкіл і студенти вузів, а 23 листопада з нею ознайомилися учасники мітингу-реквієму, присвяченого пам’яті жертв Голодомору.


На прохання жителів міста експонування виставки продовжено до 29 листопада 2019 року.


Орос І.І. – зав. відділом історії
Карпатської України