Історичний документ, що змінив долю закарпатців

     26 листопада 2019 року виповнюється 75-та річниця проведення Першого з’їзду народних комітетів Закарпатської України, на якому був прийнятий Маніфест з’їзду про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною.
     Оригінал цього важливого документу з підписами громадян, фотознімки делегатів з’їзду та роботи історичного форуму представлені в експозиції музею «Закарпаття в роки другої світової війни».


     Після визволення Закарпаття в жовтні 1944 р. в містах і селах краю масово створювались народні комітети – органи народної влади на місцях. Перед ними стояли важливі політичні і економічні завдання: здійснення возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною, націоналізація підприємств і банків, конфіскація поміщицьких земель, відбудова народного господарства краю.

Маніфест Першого з`їзду Народних комітетів
Закарпатської України про возз`єднання
Закарпатської України з Радянською Україною

     Уже перші кроки діяльності народних комітетів свідчили про те, що вони піклуються про людей. Тому нові органи влади знайшли широку підтримку народних мас.
     12 листопада 1944 року обрано народний комітет м. Ужгорода в складі 55 чоловік, який виступив ініціатором проведення Першого з’їзду народних комітетів в м. Мукачеві. На установчих зборах і мітингах по всіх містах і селах краю приймали резолюції про возз’єднання.
     26 листопада 1944 року в Мукачівському міському кінотеатрі «Перемога» відбувся Перший з’їзд народних комітетів Закарпатської України. В роботі з’їзду брали участь 663 делегати із 268 населених пунктів краю. Ключові доповіді виголосили голова Ужгородського народного комітету Петро Сова та секретар ЦК КПЗУ Іван Туряниця. Доповідь І. Туряниці була присвячена великій історичній події: визволення краю від фашистської окупації та аналізу прагнення народу до возз’єднання Закарпаття з Україною. Ці питання підтримали всі виступаючі делегати.

Делегати Першого з`їзду Народних комітетів підписують Маніфест про возз`єднання
Закарпатської України з Радянською Україною - 1944

     Виконуючи волю всього населення краю делегати з’їзду з великим піднесенням прийняли Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною.
     В Маніфесті зафіксовано чотири доленосні постанови Першого з’їзду народних комітетів. Вони стосувалися виходу зі складу Чехословаччини, законодавчого оформлення возз’єднання з Радянською Україною, обрання народної Ради та її повноважень у справі возз’єднання.
     Сам же Маніфест упродовж місяця після з’їзду підписали близько 300 тисяч осіб, або майже все доросле населення краю – виборчого віку.
     На Першому з’їзді народних комітетів у Мукачеві 26 листопада 1944 року делегати обрали вищий орган державної влади – Народну Раду Закарпатської України, котра складалася з 17 членів. Головою Народної Ради обрали Івана Туряницю, заступниками Петра Сову і Петра Лінтура.

Кінотеатр "Перемога" в Мукачеві, де 26 листопада 1944 року відбувся Перший з`їзд Народних комітетів Закарпатської України.

     29 червня 1945 року між урядами Радянського Союзу і Чехословацької Республіки був підписаний договір про Закарпатську Україну, згідно з яким вона возз’єднувалася з Радянською Україною як її складова і невід’ємна частина.
     Так завершився історичний процес возз’єднання  всіх українських земель у єдиній Українській державі.
     Запрошуємо всіх відвідувачів музею оглянути діючі експозиції та подивитися на ці важливі документи, які сімдесят п’ять років назад вирішили долю населення нашого краю.

                                           Орос І.І. – зав. відділом історії Карпатської України