Професія фанатизму, авантюризму і любові до історії

15 серпня – День археолога

    Археологія в сучасному світі є дуже важливою наукою, яка дозволяє нам привідкрити завісу таємниць древніх цивілізацій, дозволяє вивчити культуру і побут різних епох, а також знайомить з залишками древніх тварин і рослин. Робота археолога вкрай потрібна на сьогоднішній день, так як не відкопано ще дуже багато таємниць і загадок древніх народів і цивілізацій нашої планети.

    Професія археолога була популярна ще в Стародавньому Римі та Греції. Вже тоді люди знали про кам'яні, бронзові і залізні віки, проводили розкопки і знаходили стародавні архітектурні пам'ятки. В епоху Відродження проводилися численні розкопки, основною метою яких було відшукання античних скульптур. Археологія як наука сформувалася лише на початку ХХ століття і сьогодні являє собою розділи, які вивчають різні області культур і епох.

    Частково це правда, що без достатньої долі фанатизму, авантюризму і любові до історії люди в археологію не приходять. Професія археолога творча: тут можна застосувати свою здатність живої уяви і “створити” як перед самим собою, так і перед іншими людьми картину світу людського минулого. Для цього необхідно володіти логічним мисленням і великою винахідливістю.

    Запитайте у будь-якого вашого знайомого про його асоціації з професією археолога: в більшості випадків «землекопів» назвуть романтиками, шукачами скарбів, а їх трудові обов'язки зведуть до поїздок в експедиції у пошуках старовинних речей і прадавніх скарбів. Тяга до древніх часів, країн, цивілізацій, інтерес до таємничих часів, які давно пішли – ось що рухає любителями «покопатися в пісочку». Як запевняють самі археологи, варто тобі знайти хоча б декілька черепків посуду, що збереглися, скажімо, з часів середньовіччя – бажання доторкнутися до історії ніколи тебе не покине.

А чим же насправді займається археолог?

    Вчений-археолог може, наприклад, вивчати останки затонулих кораблів на морському дні (морська археологія), відкопувати і оглядати все те, що залишилося від людських поселень минулих століть (польова археологія) або за допомогою спеціальних матеріалів і техніки намагатися реконструювати речі минулих часів, відтворюючи їх буквально за частинками (експериментальна археологія).Звичайно, в більшості випадків «мисливці за старовиною» орудують лопатою, совком, ложкою і навіть звичайною зубною щіткою. Ну і без горезвісних пензликів для очищення знайдених цінностей не обійтися. Окрім глибоких знань в області історії, професійний археолог повинен володіти навиками малювання, креслення, уміти фотографувати, обов'язково володіти основами реставрації і консервації різних предметів з каменю, глини, металу, дерева, шкіри, тканини, кістки і т.д. Без спеціальних знань з етнографії, антропології, топографії, геодезії, геології, без твердого володіння інформацією з допоміжних історичних дисциплін, таких як: геральдика, сфрагістика, нумізматика, текстологія, археолог не зможе стати справжнім спеціалістом.

    Отож люди цієї професії є дуже важливими для всього суспільства. Для археолога саме професія, зазвичай, становить сенс життя, приносячи неабияке задоволення. Саме тому  для кожного археолога професійне свято таке важливе та особистісне. Святкують День археолога 15 серпня, а  від 2008 року це свято має в Україні офіційний статус та фіксовану дату. Щиро вітаємо всіх археологів зі святом, успіхів, наснаги, яскравих знахідок, творчого настрою та усіляких гараздів!


Адміністрація ЗОКМ ім.Т.Легоцького
Зав. сектору археології відділу історії
та краєзнавства – Шумовська О.Ю.