День Гідності та Свободи музей відзначив виставкою «За Україну, Свободу та людську гідність», в будинку Закарпатської обласної державної адміністрації.

    21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Саме того дня в новітній історії України розпочиналися дві революції: Помаранчева 2004 р. та Євромайдан і Революція Гідності 2013-2014 р.р.

    До усіх подій Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького підготував у будинку Закарпатської обласної державної адміністрації стаціонарну виставку «За Україну, свободу та людську гідність». Вона була відкрита 4 дні – з 18 по 21 листопада. Матеріали виставки – унікальні документи, фотознімки та речові експонати про події Євромайдану, Революції Гідності, бойові дії на сході України – АТО і ООС 2013-2021 р.р. На виставці було представлено більше ста експонатів. 

    Розпочинається виставка з фотодокументів студентських виступів на вулицях Києва та Ужгорода на підтримку європейської інтеграції. Далі в хронологічній послідовності слідують головні події Революції Гідності до трагічних днів 18-20 листопада2014 року – збройного розстрілу Героїв Небесної Сотні. Речові експонати виставки – захисне спорядження, саморобні щити, кийки, спортивні і шахтарські захисні каски, закурений металевий чайник, металеві бронежилети та багато інших. Окремий стенд займають експонати активної учасниці двох майданів Г.І. Желізняк. Головні експонати цього розділу виставки – українські прапори, пропалені вогнем і почорнілі від кіптяви на Українському Майдані в столиці України.

    Другий розділ виставки – проведення антитерористичної операції АТО та ООС і участі у них наших земляків – закарпатців. Більшість експонатів – це їхні речі, якими вони захищалися і якими користувалися на Сході України. Та найбільша біда в тому, що війна, яка триває вже майже вісім років, кожен день забирає все нові жертви. На виставці бігборду – військові костюми, камуфляжна форма солдата-прикордонника із Чопа Юрія Фащика та бійця 150-го гірсько-піхотного батальйону. 

    Не можна без болю дивитися на ті страшні експонати, які привезли із Іловайська і Дебальцева волонтери громадської організації «Чорний Тюльпан» голова Олександр Русин. Це обгорілі солдатські військові та побутові речі, оплавлені дитячі подарунки із бісеру, залиті кров’ю шкільні малюнки. Експонатами виставки є гранатомет, хвостовик міни, великі танкові гільзи тощо. Біля портретів Героїв Небесної Сотні і Героїв АТО були запалені лампадки.

    Виставку оглянули сотні відвідувачів – ужгородців та гостей міста, медики, які проводять у цьому будинку вакцинацію та їхні пацієнти. Відгуки про неї були якнайкращі. Відвідувачі говорили, що саме такими людьми, які представили нам такі експонати, пишеться сьогоднішня новітня історія України. Хочеться вірити, що ці жахіття війни найближчим часом закінчяться. 

    Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні і Героям АТО.
    Слава живим. Слава Україні.

Орос І. І. – зав. відділом історії Карпатської України,
Меморіальної кімнати -музею А. Волошина,
Меморіального комплексу «Красне Поле»