Творчий підхід в роботі Реставраційної ради музею

    26 листопада 2021 року відбулося  засідання постійно-діючого дорадчого органу музею - Реставраційної ради, на якому обговорені питання дослідження, консервації й реставрації та умов зберігання музейних цінностей.

    В ході засідання розглянуто та схвалено методи проведення консерваційно-реставраційних заходів із збереження ікон, відібраних для тимчасової виставки до дня Святого Миколая. Невдовзі відвідувачі музею в очікуванні новорічних свят зможуть оглянути ікони, створені у період від ХVIІІ до початку ХХ століть, серед яких «Миколай з житієм», ікона Миколай в окладі та інші. 

    Начальник відділу науково-методичної та експозиційної роботи Михайло Джахман анонсував підготовку й розміщення щомісяця у наступному році на сайті музею фотографій 12 ікон, відібраних до відповідних календарних дат з інформацією про походження, релігійні події та постаті, з якими пов’язана та чи інша ікона. Розпочнеться цей проект у січні 2022 року зі статті про музейну колекцію ікон та першою у річному циклі іконою й інформацією до Різдва Христова. 

    Художник-реставратор Крістіна Кліса підтримала ідеї збереження та відновлення музейної колекції ікон,  яку враховуючи її цінність та різноманітність  за тематикою, варто виставляти в подальшому регулярно, запровадивши цикл тимчасових виставок творів живопису.

    На засіданні  обговорено та схвалено конкретні шляхи і етапи реконструкції печі на основі знахідок у Невицькому замку.

    Реставраційною радою схвалено кроки щодо забезпечення дотримання нормативних вимог, визначених щодо комплексного зберігання різних музейних цінностей у фондосховищах.

    Керував роботою Реставраційної ради в.о. директора з музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.