Володимир В’ятрович – депутат Верховної Ради України відвідав Ужгородський замок і експозиції музею

    29 листопада 2021 р. Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького відвідав депутат Верховної Ради України, дослідник історії українського визвольного руху, колишній директор Українського інституту національної пам’яті, лауреат премії імені Василя Стуса, автор багатьох книжок з історії України Володимир В’ятрович.

    В. о. директора музею Делеган М. В. ознайомив гостя з скарбами, що зберігаються та експонуються в музеї та розповів про хід реставраційних і ремонтних робіт, що проводяться в замку. Підкреслив, що невідкладно найближчим часом потрібно перекривату аварійну ділянку, а згодом при достатньому фінансуванні  всю покрівлю замку. Нагадав, що Ужгородський замок вдалося включити в республіканську  програму реставрації замків «Велике будівництво» Надіємося, що передбачені програмою кошти будуть надані, як це й передбачалося, та значно прискорять реставраційні роботи в замку.

    В. В’ятрович оглянув експозицію «Коли гримлять гармати, музи мовчать», яка висвітлює участь закарпатців в Євромайдані, Революції Гідності та бойових діях на Сході України (АТО і ООС). Він відмітив, що в експозиційному залі багато цінних, об’ємних, раритетних експонатів. Що їх можна було зібрати тільки відразу після важливих подій, поки вони були в учасників та їхніх родинах. Підкреслив, що цікаво і послідовно показано події на історичних світлинах як в області, так і в столиці України. Схвально сприйняв експонати, привезені з місць найбільш запеклих боїв на Донбасі - з окупованого Іловайська та Дебальцева.

    В цей же день в читальному залі Закарпатської обласної бібліотеки ім. Ф. Потушняка відбулася презентація його нової книги В. В᾽ятровича «Нотатки з кухні «переписування історії»


Орос І.І. – провідний науковий
працівник відділу історії Карпатської України,
Меморіальної кімнати – музею А. Волошина, 
Меморіального комплексу «Красне Поле»