РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПІДСУМКИ 2021 РОКУ

    29 грудня 2021 року відбулося завершальне засідання Реставраційної ради музею, на якому підбито підсумки реставраційних і консерваційних робіт, участь сектору реставрації у наукових дослідженнях та в оформленні експозицій і виставок, які були створені або доповнені у 2021 році, а також обговорено план на наступний 2022 рік.

    Радою позитивно оцінено роботи з реставрації та консервації близько тисячі музейних предметів. Понад 800 з цих предметів це кахлі і посуд з Ужгородського та Невицького замків, гуцульська кераміка з груп археології і етнографії, які сортувалися, очищалися, тонувалися, склеювалися з фрагментів кераміки з реконструкцією втрат. Також  для створення нових та поповнення діючих експозицій реставровано вироби з чорного та прикраси з кольорового металу, меблі, твори живопису, предмети з дерева, текстилю, шкіри, паперу, гіпсу.

    За активної участі реставраторів музею були оформлені тимчасові виставки «Ніч музеїв», а також «Карой Мейсарош – перший історик Ужгорода» та «Святий Миколай чудотворець». Повністю оновлено експозиції «Закарпаття між світовими війнами» та «Колекція годинників з фондових зібрань ЗОКМ».

Імре Ревес, «Млин»

    Реставратори музею внесли свій вклад у просвітництво через проведення таких заходів як лекція про особливості музейної реставрації для учнів гуртка «Юного археолога» та лекція про реставрацію ікон для студентів 2-го курсу живопису Закарпатської академії мистецтв, популярізацію музейної справи в інтерв’ю про реставрацію музейних пам’яток для видання «Урядовий кур’єр» та для програми «Європейське перепуття» на 21 каналі.

    Результатами науково-дослідницької та пошукової роботи реставраторів стали атрибуція для взяття на облік меблів ХIХ століття, деталей з карети єпископа Андрія Бачинського, застосування аналогів  та досвіду інших музеїв за кордоном для виготовлення ескізів, креслень  і проведення розрахунків для реконструкції печі XVI- XVII століття з розкопок Невицького замку, участь у відборі експонатів та розробці коцепції для майбутньої експозиції «Невицький замок – видатний автентичний комплекс замкової архітектури Закарпаття ХІІІ –ХІV  століть».

    Радою погоджено основні заходи, спрямовані на збереження експонатів основного та науково-допоміжного фондів музейного зібрання, які рекомендовано включити у план роботи музею на 2022 рік, серед яких реставрація народного одягу  для майбутньої експозиції, комоду ХIХ століття та скрині ХVIII століття, верстатів і знарядь праці для запланованої на 2022 рік виставки «Давні ремесла. Села і міста», завершення реставрації картин ХVIII століття “Різдво Богородиці”, «Свята Варвара» та реставрація хорогви «Свята Єлизавета» ХIХ століття, планові обстеження музейних пам’яток.

     Керував роботою Реставраційної ради в.о. директора з музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.