«Най світ видит і судит» «Expoze» Жатковича

    В експозиції «Закарпаття між двома світовими війнами» Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького належне місце присвячене першому губернатору Підкарпатської Русі Григорію Жатковичу (1886 – 1967), якому в цьому році виповнилося б 135 років з дня народження. Народився Григорій-Ігнатій Павлович Жаткович 2 грудня 1886 р. у с. Голубине, що на Свалявщині (на той час Березький комітат, Австро-Угорщина). У п'ятирічному віці разом з батьками емігрував до США. Навчався у коледжах Нью-Йорка та Пітсбурга, закінчив юридичний факультет Пенсільванського університету. Довгий час працював юристом у відомій компанії «Дженерал Моторс».

    Як представник Американської народної ради угро-русинів у 1918 р. вів переговори з президентом США Вудро Вільсоном і майбутнім президентом Чехословаччини Томашем Масариком щодо приєднання Закарпаття до новоутвореної Чехословацької республіки (ЧСР).

    У лютому 1919 р., коли справу Закарпаття розглядала комісія Паризької мирної конференції з чехословацьких питань, інтереси нашого краю представляли Г. Жаткович та А. Бескид. Після того, як делегати новоутвореної Центральної Руської Народної Ради 8 травня 1919 р. прийняли рішення про приєднання краю до Чехословаччини на правах автономії, Жаткович на чолі делегації у складі 112 осіб виїхали до Праги, щоб донести це рішення до президента Т. Масарика.

    У 1919 р. призначений головою Директорії Підкарпатської Русі, а 5 травня 1920 р. президент ЧСР призначив його першим губернатором Підкарпатської Русі. Але гарантована «де-юре» автономія залишалася «де-факто» тільки на папері. На знак протесту у березні 1921 р. Г. Жаткович подав у відставку, виїхав до США і зайняв позицію,  направлену проти чехословацької влади, яка не бажала надавати автономію нашому краю. Це викладено у його роботі «Expoze» (Експозе бывшого губернатора Подкарпатской Руси о Подкарпатской Руси. Гомстед, 1921). Написана під гаслом «Най світ видит і судит» місцевою руською мовою латинськими буквами. Помер Г. Жаткович 26 березня 1967 р. у м. Пітсбург (Пенсильванія, США)

    В експозиції представлено оригінальні експонати і копії документів та фотографій. Окремо потрібно відзначити оригінальні музейні предмети: плакат – оголошення Цивільної Управи Підкарпатської Русі про реєстрацію іноземців від 10 липня 1920 р., підписане губернатором Г. Жатковичем та віце-губернатором П. Еренфельдом, а також згадана брошура «Expoze», видана у США. 

Михайло Джахман – завідувач відділу експозиційної
та науково-методичної роботи