Як вітали з Різдвом 100 років тому (Різдвяні листівки: 1921/1922 рр.)

 

    Люди вітають один одного з Різдвом вже сотні років. Перше зафіксоване використання «Веселого Різдва» було в різдвяному листі, надісланому в 1534 році.

    Перший відомий предмет, який трохи нагадував різдвяну листівку, був подарований королю Англії Джеймсу I. Це було більш схоже на великий орнаментальний рукопис. У центрі зображення троянди, а на троянді та навколо неї було написано: "Різдвяно-новорічне послання до короля та його сина". 

    Звичай надсилати різдвяні листівки, як ми їх знаємо сьогодні, започаткував у Великобританії в 1843 році сер Генрі Коул. Він був старшим державним службовцем, який допоміг створити нове «Відділення публічних записів» (тепер воно називається «Поштове відділення»). Сер Генрі мав ідею різдвяних листівок зі своїм другом Джоном Хорслі, який був художником. Вони розробили першу картку і продали її за 1 шилінг. Близько 1000 карток було надруковано та продано. 

    У міру вдосконалення методів друку різдвяні листівки стали набагато популярнішими і почали випускатися у великій кількості приблизно з 1860 року.

    На перших картках зазвичай були зображення вертепу. У пізні вікторіанські часи стали популярними малиновки (британський птах) і снігові сцени. 

    У 1910-1920-х роках стали популярними саморобні листівки. Вони часто були незвичайної форми і мали такі речі, як фольга та стрічки. Зазвичай вони були надто делікатними, щоб надсилати їх поштою, і передавались вручну.

    Зараз на листівках є всілякі малюнки: жарти, зимові картинки, Дід Мороз чи романтичні сцени із життя минулих часів. На жаль, надсилання листівок стає дедалі рідшим явищем, але це вже ціла історія, яка має у пам’яті кожного з нас приємні спогади.

Провідний програміст музею В. В. Габорець,
завідувачка сектору археології О. Ю. Шумовська.