ВАЖЛИВІ ПОЛІПШЕННЯ УМОВ ПРАЦІ МУЗЕЙНИКІВ ТА НАЛЕЖНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИХ СКАРБІВ

    Впродовж багатьох десятиліть приміщення фондосховищ Закарпатського обласного краєзнавчого музею потребують реконструкції та ремонту. Зокрема, незадовільний стан вікон не забезпечував нормативного температурно-вологісного, світлового та санітарного режиму у зазначених приміщеннях. Створював дискомфортні умови праці для фахівців закладу.

Оновлені вікна на другому поверсі відділу фондів

    Спеціально створена комісія музею нинішнього року обстежила стан шести вікон другого поверху фондосховищ і зробила експертні висновки, що вікна дійсно уже тривалий період знаходяться у аварійному стані, тобто фізично зношені в результаті багаторічної експлуатації та погодно-кліматичних умов згнили і стали трухлявими. Немає можливості надійно закріпити скло, віконні рами важко відкриваються і закриваються, на них утворилося багато значних за розмірами щілин, що в сукупності становить небезпеку для працівників  і надійного зберігання експонатів та матеріалів музею. Комісія свої висновки щодо стану вікон на другому поверсі відділу фондів зафіксувала у Дефектному акті та рекомендувала терміново замінити їх. 

    З метою усунення недоліків, зазначених у Дефектному акті, керівництвом Комунального закладу «Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького» Закарпатської обласної ради було направлено відповідне звернення 01.11.2021 за № 302 до Міністерства культури та інформаційної політики України. В результаті отримано дозвіл на заміну шести віконних заповнень відповідно до Дефектного акту від 11.10.2021.

    Згідно чинних нормативних актів, за результатами проведеної процедури торгів, було укладено договір на виконання зазначених робіт з ТОВ «БУДСЕРВІС» ЛТД. В результаті 20 грудня 2021 року, напередодні новорічних та різдвяних свят, працівниками ТОВ «Будсервіс» ЛТД у відділі фондів здійснено демонтаж старезних вікон і встановлено сучасні, відповідної аутентичної форми вікна.

    Зазначені роботи здійснені з урахуванням  вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини, а також ДБН А.2.2-14-2016 та ДСТУ-НБВ.з.2-4.2016. В результаті заміни віконних заповнень дотримано  автентичний колір та малюнок. Під час монтування елементів кріплення та інших супутніх робіт пошкодження стін будівлі замку не допущено.

    Окремо зазначимо, що усі шість вікон виготовлено і встановлено за кошти, зароблені працівниками закладу. 

    Відтепер музейні предмети зберігатимуться відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів, а працівники музею отримали теплі і затишні умови роботи.